Ussal Bülten👨🏻💻
🎄 2021 tahminleri, 🧠 Yapay zekada son durum, 🇨🇳 🇪🇺Çin ve Avrupa Birliği'nde dijital regülasyon
No.17
👋🏼 Herkese mutlu yıllar!
Ekim 2020’de başlayan bültenimizde, 2021 yılına Substack ve Aposto üzerinden 1.345 okuyucuyla giriyoruz. Bu sayıya spam’e gittiği için okuyamayanlar dahil değil. Okuduğunuz için teşekkürler!
Bu hafta yeni yıla dair tahminler, Çin ve Avrupa Birliği’nde dijital rekabet gelişmeleri ve yapay zekaya ilişkin yeni güzel raporlar var. En sonda da sürpriz duyuru.
🎄 2021 tahminlerim: Apple veya Tesla, Nissan'ı alacak
📝 “Global İşler” Köşesi:
İşte 2021 tahminlerim:
📌 Tesla ya da Apple Nissan’ı satın alacak.
📌 Dijital kodamanlara en kararlı müdahale Çin’den gelecek. Avrupa ve ABD zamanı istişarelerle geçirecek (bkz. aşağıdaki haber).
📌 Video işleri Zoom’un ötesine geçecek. Türkiye’de vapur alışverişi online videoya taşınacak.
📌 Abonelik yeni iş modeli olacak. Bir bakıma tüm işlerin fiyatlaması Netflix’leşecek.
📌 Ortak çalışma alanları altın çağını yaşayacak. Bazı AVM ve oteller ortak çalışma alanına dönüşecek.
📌 COVID-19 aşıları yayıldıkça da iflaslar artacak. Düşük faizle borçla yüzen zombi şirketler faizler yükselince batacak.
📌 Yazın karantinanın rövanşı ise Çeşme ve Bodrum’da alınacak. Türkiye’den Schengen bölgesine seyahat yasağı, COVID-19 aşısı yayılsa bile siyasi nedenlerle yazın da sürecek.
Daha fazla detay için bu haftaki yazımı okuyabilirsiniz.
Scott Galloway No Mercy No Malice bülteninde 2021 yılı için tahminlerini yazmış. Normalde bu tahminleri dinlemek için DLD Munich’e gitmemiz gerekiyordu. Korona sayesinde gerek kalmadı. Yine de keşke gitseydik.
🏠 Airbnb hissesi 200 dolara çıkacak (şu an 147 dolar). Airbnb ofis kiralama işine de girecek.
🩺 Amazon ve Walmart sağlık sektörüne girecek. ABD’nin kırsal kesimlerinde amerikalılar bir Walmart’a, bir hastaneye olduğundan daha yakınlar. Galloway, ABD’deki sağlık sistemini “pahalı ama kötü” olarak tanımlamış. Gelecek bültenlerde “değere dayalı sağlık hizmeti”nden bahsedeceğiz.
🤑 Bitcoin 50 bin doları geçecek! Kripto para küresel finans ve siyaseti yeniden yapılandıracak. Bitcoin’in şu anki toplam piyasa değeri Johnson&Johnson’a denk — yani çok az!
Scott Galloway’e göre 2021’in insanı ise Amazon’un “kurucusu” Mackenzie Scott! MacKenzie Bezos muhtemelen Suudi istihbaratı Jeff Bezos’un sevgilisiyle müstehcen yazışmalarını sızdırdıktan sonra boşanarak dünyanın en zengin kadını ünvanını elde etmişti. Aslında yazar olan MacKenzie’nin Amazon’un kuruluşunda da çok katkısı var.
Galloway’in “The Algebra of Happiness” videosunu da izlemenizi öneriyorum. Aynı adlı kitabını geçen yıl yayınladığım 2019 kitap önerileri listemde de sizlerle paylaşmıştım.
🤭 Sexy Job
🐦 Haftanın Tviti:
🇨🇳 🇪🇺 Çin ve Avrupa Birliği’nde Dijital Rekabet Politikası
📰 Haftanın Haberi:
Çin’de 2020 son çeyreğinde dijital kodamanlar karşı atılan adımlar dikkat çekti.
Çin rekabet otoritesi bu konuda yeni bir kılavuz yayınladı. Detaylarını değerli dostum Metin Pektaş’a sordum. Çin’in e-ticaret endüstrisi agresif taktikleriyle dikkat çekiyordu. Bazı platformlar “ikisinden birini seçmeye” zorlama erxuanyi taktiği ile satıcıların yalnızca kendi platformundan satış yapmasına zorluyordu. Yeni kılavuz ile yerel ödeme hacminin %30'undan fazlasına sahip olan platformlara özel yükümlülükler getiriliyor. Mesela birlikte çalışabilirlik (interoperability) standartlarını zorunlu kılınıyor.
Diğer taraftan Çin Komünist Partisi Alibaba Group bünyesindeki Ant Group’un halk arzını da erteletmişti. Son aylardaki gelişmeleri Alibaba’nın kendi ticaret ve ödeme ekosistemini kurarak “devlet içinde devlet” olarak algılanmasına bağlayanlar da var. Hatta Çin’in ilk Merkez Bankası kriptoparasını çıkarması bile Alibaba’nın bu gücünü dengelemek için olabilir. Olayların kronolojisi burada. Bakalım bu işin sonunda Alibaba’ya kayyum atanır mı?
Peki eş zamanlı olarak Avrupa Birliği’nde (AB) durum ne? 16 Aralık’ta AB Parlamentosuna sunulan Dijital Hizmetler Regülasyonu’nda (Digital Services Act) en çok dikkat çeken madde AB'de dijital hizmet sunmak için AB içinde yasal temsilci atamayı zorunlu kılan Madde 11’deki yükümlülüklere karşı muhatap bulunması, piyasanın yeni normali olarak görülüyor. Hatta atanan yasal temsilci sorumlulukların yerine getirilmemesinden dolayı sorumlu bile tutulabilecek!
2021 TAHMİNİ: Dijital kodamanlara en kararlı müdahale Çin’den gelecek. Avrupa ve ABD zamanı istişarelerle geçirecek.
🧠 Yapay zeka: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke Perspektifleri
📊 Haftanın Raporları:
McKinsey’nin “Global survey: The state of AI in 2020” raporu, 2019’daki raporlarından farklı olarak yapay zeka kullanımının artık şirketlere gelir getirmeye başladığına dikkat çekiyor.
Pazarlama ve satış ekiplerinin %79’unda, tedarik zinciri yönetimi ekiplerininse %72’sinde gelir artışı meydana gelmiş.
Yapay zeka kullanımında kazançta esas belirleyici faktör, teknoloji kadar organizasyonel adaptasyon.
Yapay zekanın bugünkü kullanımına ve kapasitesine baktığımızda, yapay zekada risklerin yönetimiyle ilgili yeterli adım atılmadığını görüyoruz. Sadece siber güvenlik ele alınmakta, bu da yeterli değil.
Yapay zekayla ilgili gelişmekte olan ülkelerden gelen perspektiflerine yer vermeye çalışıyorum. Hindistan’da TANDEM isimli düşünce kuruluşunun raporunda hem uygulama alanları hem de toplumsal riskler tartışılmış.
Yapay zeka polis devletini güçlendiriyor mu? Suç sıcak nokta haritalama algoritmaları polis memurlarının tekrar tekrar aynı mahallelere gitmesine, böylece burada daha çok suç tespit ettikçe "geri bildirim döngüsü" oluşmasına sebep oluyor. Raporda buna benzer birçok örnek var.
☕ “Zoom’da ekonomistlerle kahve” ile 2020
📽️ Haftanın videosu:
Değerli dostum Brookings’de hoca Dany Bahar’ın “Zoom’da kahve içen ekonomistler” (Economists on Zoom Getting Coffee) video serisi geçirdiğimiz seneyi farklı yönleriyle irdeliyor. Başta Ricardo Haussman ile olan bölüm olmak üzere izlemenizi öneririm.
Dress code: “Do not forget your pants, please!”
📸 Haftanın Fotoğrafı:
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz.
2021’de sizlerle YouTube kanalım üzerinden de buluşacağız. Youtube kanalında ele almamı istediğiniz konular ve davet etmemi istediğiniz konukları lütfen yazın.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net
Özellikle Ufuk Akçiğit ile Türkiye'de regülasyon start-up ilişki modellemesi hakkında bir youtube yayını çok güzel olur. Merih Ercilasun anmasında Türkiye'den yeterince bahsedememişti.
Bülten için çok teşekkürler, iyi seneler