No.22
Bu hafta iki yeni teknolojiyi gündeme getiriyoruz: Enerji depolama ve drone. Sonra da iş dünyasında yeni nesil liderlikten ve tabii ki sosyal medya tartışmalarından bahsedeceğiz.
Artık bültenimizi çarşamba gününe aldık. Cumaları da Dünya Gazetesi’ndeki yazılarımla buluşuyor olacağız. Bültenin yeni günününden memnunsanız sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Elektrikli araç & Batarya
📈 Haftanın Grafiği:
Bu sayımızda ilk kez bir konuk yazarımız var: Değerli dostum Bengisu Özenç’e yeşil teknolojiler konusundaki uzmanlığını buraya taşıdığı için teşekkürler.
Dünyada hızlanarak büyüyen düşük karbonlu kalkınma gündeminin arkasındaki en büyük itici güç teknolojilerdeki dönüşüm. Emisyonların yaklaşık %30’undan sorumlu olan ulaştırma sektörü dönüşümün çarpıcı olduğu alanlardan biri. Trafikteki elektrikli araç sayısı küresel olarak 10 milyona yaklaşırken, yıllık satışların 5 yıl içerisinde 5 katına çıkacağı tahmin ediliyor. Bloomberg New Energy Finance tarafından 2020 sonunda açıklanan veriler ise li-ion batarya fiyatlarının son 10 yılda %89’luk bir düşüş yaşandığını gösteriyor:
Benzer fiyat düşüşlerinin şebeke ölçeğindeki depolama maliyetlerinde de yaşandığı raporlanıyor ve bu eğilimin devam etmesi bekleniyor. Son 10 yılda güneşte %90, rüzgarda %70 seviyesinde yaşanmış olan maliyet düşüşlerine eşlik eden bu görünüm, elektrik arz ve talebinde oyunun kalıcı bir şekilde değiştiğine işaret ediyor.
Yenilenebilir enerji, batarya ve elektrikli araç teknolojileri birbirlerini besleyen bir gelişim süreci izlerken, hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta Türkiye’de elektrikli araçlar üzerinden alınan ÖTV 4 katına kadar artırılmıştı. Bu artışın Türkiye’deki elektrikli araç piyasası gelişimi üzerindeki beklenen etkilerini Dünya Gazetesi’ndeki makaleden okuyabilirsiniz.
🛸 Drone dosyası
📰 Haftanın Haberi:
Drone’lar kuryelere alternatif olabilir mi?
Kaynak: Francis Scialabba
Bu hafta Hindistan ve Ruanda’da drone politikalarını inceledik.
Ülkenin önde gelen düşünce kuruluşlarından Gateaway House’un raporuna göre Hindistan örneğine göz atalım:
Kasım 2020’de drone’lar sosyal mesafe kurallarına uyumu ve maske kullanımı denetlemek için kullanıldı.
Son zamanlarda ise Delhi sınırlarındaki çiftçi protestolarını izlemek için yararlanılıyor.
Hindistan’ın önceliklerinden biri “yerli ve milli drone”lar: 2019 yılında Drone Ekosistem Politikası için kapsamlı bir yol haritası yayınlandı. Taslakta diğer konuların yanı sıra insansız hava aracı limanları (Drone’ların kalkış ve inişi için ayrılmış alanlar), bir insansız hava aracı koridoru (insanlı hava yollarına müdahale etmeyen ayrı bir hava alanı), insansız hava aracı tüccarları ve insanlık sigortası kavramları tanıtıldı.
🇷🇼 Ruanda’dan neler öğrenebiliriz?
🚀 Haftanın Bonusu:
Drone’larda en enteresan şey bir ülkede size harika bir imaj sağlarken bir diğerinde size kendinizi hapiste buldurabilmesi. Evet güvenlik önemli elbette, ama bu düzenlemeler bazen öyle bir noktaya geliyor ki drone teknolojisinden sağlanabilecek avantajları engeller hale geliyor. Ruanda buna güzel bir örnek.
Ruanda’nın dağlık kırsal kesiminin uzak bölgelerine ulaşmak zor. Kırsal hastaneler hizmet vermekte zorlanıyor ve lojistik/ depolama verimsizlikleri önemli malzemelerin israfını artırıyor.
2016 yılında Rwanda Hükümeti, soğuk zincire uygun kan taşınması için Zipline'ı getirdi.
Zipline dünyanın en büyük drone teslimat ağı. Geçtiğimiz yıl Afrika'da 1 milyon korona dışı aşı teslim ettiler. Zipline, bugün adı açıklanmayan korona aşısı üreticileriyle soğuk zincir olanakları geliştirdiğini açıkladı. Nisan ayına kadar da altyapının tamamlanması bekleniyor.
2017’de Ruanda, Dünya Ekonomik Forumu'nun Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi ile ortaklık başlattı.
Ülkenin yeni performansa dayalı regülasyonları, güvenlik gereksinimlerini karşıladığını kanıtlayabildikleri takdirde, insansız hava aracı şirketleri ve üreticilerine yeni teknolojilerini test etme kapısını açıyor.
Pek çok ülke performansa dayalı regülasyonları tartışıyor, ancak Ruanda tüm insansız hava araçları için bunu uygulayan ilk ülke.
Drone alanındaki bu örnek başka teknolojilere de uygulanabilir mi? Mesela finanstaki kara para aklanması ve müşterini tanı (AML/KYC) kuralları?
“Fake’ler fink atıyor”
🐦 Haftanın Tviti:
Geçen hafta, sosyal medyaya girişte aynı banka hesabı açarken olduğu gibi “Müşterini Tanı” (Know Your Customer) yapılmasına yönelik, ABD’nin önde gelen teknoloji medya organı Techonomy’deki tartışmaları okurken aklıma yaz aylarında gündemimize gelen sosyal medyaya girişte TC kimlik numarası zorunluluğu geldi. Sosyal medya konusunda tartışmaları siyasi kutuplar yerine sorunlar ve çözümleri üzerinden yürütemediğimiz için makul sonuçlara ulaşamıyoruz.
Bu arada, Twitter’la ilgili son tartışmaları Sputnik’e değerlendirdim.
Marc Benioff’un sırrı
📊 Haftanın Anketi:
Artık çalışanlar patronlarının siyasi ve sosyal konulara da duyarlı olmalarını ve bunu yüksek sesle dile getirmelerini istiyor. McKinsey anketine ABD şirketlerinden 1,200'den fazla kişi katılmış. %72 ise amacın kârdan önce gelmesi gerektiğini düşünüyor.
📚 Haftanın kitabı:
Teknoloji dünyasında sosyal ve siyasi konulara duyarlılık konusunda öne çıkan liderlerden Salesforce.com’un kurucusu Marc Benioff’un “Trailblazer: The Power of Business as the Greatest Platform for Change” adlı kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Benioff’un başarı sırrı değerlerinizin yaptığınız her işe nüfuz edebileceği bir çalışma kültürünü benimsemek.
Sizce Türkiye’nin Marc Benioff’u kim?
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Beğeniyorsanız bir arkadaşınıza forward edebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net
Türkiye'nin Marc Benioff'u Nevzat Yalçın olabilir