Global İşler+ 2023/7
🇧🇷Brezilya & Yapay Zekâ, 💲Ucuz Para Dönemi Kapanırken, 🌎İklim Savaşlarında Küresel Rekabet, 🤖ChatGPT Ne Kadar Popüler?
No.111 — 2023/7
Ben Ussal Şahbaz. Bu haftadan itibaren, her Perşembe sabahı e-posta kutunuza gelen Global İşler+ bülteninde teknoloji, toplum, politika kesişiminde dünyada olup bitenlerin Türkiye’ye yansımalarını tartışıyorum.
Önümüzdeki haftalardaki bültenlerin deprem gündeminden nefes almanıza ve dünyanın hala döndüğünü hatırlamanıza vesile olmasını diliyorum. Bu hafta gündemimizde Brezilya’daki yapay zekâ kanunu, dönüşen küresel ekonomideki yeni dinamikler, iklim savaşları ve yine ChatGPT var.
Brezilya yapay zekâ konusuna hukuki düzenleme getirmeye hazırlanıyor
🗞 Haftanın Haberi
Brezilya’daki yapay zekâ alanında hukuki bir çerçeve getirmeye hazırlanıyor. Eylül ayında parlamentonun alt kamarasında onaylanan yapay zekâ düzenlemesi 1 Aralık 2022’de 900 sayfalık bir rapor ile Senatoya sunuldu.
Brezilya’daki düzenleme, AB’nin yapay zekâ kanunundaki çok riskli, orta riskli, az riskli kategorizasyonunu takip ediyor. Öte yandan ABD’nin sektörel anlamda getirdiği perspektife ve OECD’nin tavsiyelerine de düzenlemede yer verilmiş.
Kanunla bir yandan yapay zekâ alanındaki innovasyonların önünü açarken diğer yandan kişisel özgürlükleri korumak hedefleniyor.
Brezilya’nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro gider ayak Aralık 2022’de kripto kanunu imzalamıştı. Görünen o ki, Brezilya yeni gelişen teknolojilerle ilgili düzenleme yapma konusunda hızlı hareket etmeyi tercih ediyor.
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Dijital Dönüşüm Ofisi de 2021’de Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’ni yayınlamış ve Türkiye’nin bu alandaki trendleri yakalayabilmesi için bir çerçeve çizmişti.
Bakalım yapay zekâ konusu seçimden sonra Türkiye’de ne şekilde gündeme gelecek?
Bedava para dönemi sona ererken yeni eşik bekçileri kim olacak?
📤 Haftanın Dosyası
Sabırsızlıkla beklediğim yıllık analiz sunumlarından Benedict Evans’ın sunumu bu hafta açıklandı. Tamamını incelemenizi öneririm ama ilgi çekici iki grafiği buraya koyuyorum.
Son 10 yılda internet trafiği nasıl gelişen pazarlara yayılmış? Artık internet batı dünyasının interneti değil. Bu hızlı değişimin getirdiği yönetişim meselelerini de bültenlerimizde hep ele alıyoruz…
Yine çok dile getirdiğimiz reklamcılık pazarının hızla dijitalleşmesine dair çarpıcı bir grafik. TV ve diğer mecralar hızla önemini yitiriyor. Özellikle Çin’deki duruma bakın. Reklam pastasının yeniden paylaşımının hem reklam verenler hem de reklamdan beslenen medya mecraları için önemli sonuçları var. Dijital mecraların geçit bekçileri Google ve Facebook, eski geçit bekçileri olan yazılı ve görsel medya imparatorluklarından çok daha güçlüler.
Ve iklim savaşları başladı
🌱 Haftanın İklim Teknolojisi
Geçtiğimiz hafta Verda Özer ile ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası ile getirilen 369 milyar dolarlık teşvikin Çin, AB, Hindistan gibi ülkelerdeki yansımalarını tartıştık.
İklim teknolojilerindeki rekabeti Posta gazetesindeki köşesine taşıyan değerli gazeteci Verda Özer’e göre “iklim krizi ve çevre konularında duyarlı olmasa da artık herkes en azından cebini düşünerek karbon ayak izine dikkat etmek zorunda kalacak”.
ChatGPT 100 milyon kullanıcıya kısa sürede ulaştı
📊 Haftanın Grafiği
ChatGPT kısa zamanda bir çok uygulamanın yapamadığını başardı ve ilk 100 milyonuncu kullanıcıya ikinci ayda ulaştı. Instagram aynı sayıdaki kullanıcıya ancak 30 ayda ulaşabilmişti.
Similarweb’e göre Ocak ayında ChatGPT’nin websitesi 616 milyon kez ziyaret edilirken her ziyarette ortalama 5.85 sayfa görüntülenmiş. Bu da ChatGPT’nin her ay milyarlarca soruya cevap vermesi demek.
ChatGPT’nin daha önce 2021 yılına kadar olan veriye erişimi olduğu söylense de her bir ziyaret ile yapay zekâ bir yeni şeyler öğrenmeye devam ediyor ve farklı bir zihin yapısına kavuşuyor.
Bitirirken
Bu haftada itibaren Cuma günleri Nasıl Bir Ekonomi gazetesinde yayınlanan köşe yazılarımda deprem sonrası sağlık teknolojileri, sosyal medya, kamunun dijital altyapsı gibi alanlarda dayanıklılık için yapılması gerekenleri tartışacağım.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net