Bu bülteni alıyorsanız yaklaşık 30 kişilik deneme grubuma dahil edildiniz demektir. Birkaç hafta bu grubu büyüterek denemeye devam edip daha sonra bülteni herkese açık şekilde yayına almayı planlıyorum.
Bültenin amacı haftalık gazete yazılarımda veya sosyal medya paylaşımlarımda anlattığım bazı konuların daha derine girmek. Bunu yaparken de farklı kaynaklara referans vermek. Dolayısıyı ile genel tema “teknolojinin toplumsal etkileri ve politika ile etkileşimi” olacak. Tabii bazen başka konulara da değinebiliriz.
Sizden ricam bültene yönelik önerileriniz varsa “reply” tuşuna basıp bana iletmeniz. Tabii eğer bülten yeterince ilginizi çekmediyse sondaki “unsubscribe” tuşuna basıp üyelikten ayrılabilirsiniz. Gönül koymam. Çok teşekkürler!
Haftanın önerileri:
📊 Araştırma / rapor: Chicago Üniversitesi ekonomi profesörü Ufuk Akçiğit, dünyanın en önemli merkez bankası toplantısı Jackson Hole’da Fed Başkanı’ndan hemen sonra yaptığı sunumda Amerika ekonomisindeki tekelleşmeyi anlattı. Ufuk aynı konuyu bizim Merkez Bankası araştırmacılarıyla birlikte Türkiye için de araştırmış ve 2012 sonrası ABD’deki faiz artışlarıyla tetiklenen süreçte Türkiye’de sadece büyük firmaların finansmana erişebilir hale geldiğine ve rekabetin azaldığına işaret etmişti.
📝Köşe yazısı: Micheal Spence’in “Pandemi ekonomisinin kazananları ve kaybedenleri” başlıklı yazısı için buraya tıklayabilirsiniz. Kazanan dijital işler…
📚Kitap: Calestous Juma’dan Innovation and Its Enemies: Why People Resist New Technologies. Yeni inovasyonların (matbaadan genetiği değiştirilmiş ürünlere kadar) toplumun tepkileriyle nasıl yüzleştiğine dair mükemmel bir tarihsel inceleme. Juma’yı geçen sene kaybetmiştik. Bu kitap de benim danışmanlık işime ilham olmuştu.
🎙️Podcast: Neuralink, Kuantum, Dark - Kara Madde, Robot Bilimi, Makine Öğrenimi, Yapay Zeka, IoT, Endüstri 4.0 ve 5G’ye dair bir podcast.
Global İşler:
Dünya Gazetesi’nde 10 Eylül 2020’de yayınlanan “Yandex ve Wirecard nasıl "yerli ve milli” tuzağına düştü?” köşe yazımın öne çıkanları:
Şirketleri yabancılardan korumak için devleti yönetime sokmak da regülatörlerle şirketlerin kafa kol ilişkilerine girmesi de hep aynı sonucu doğuruyor: Şirket değerinin kaybolması!
Her işi iyi yapacak girişimcimiz var, fakat iyi yaptığımız işleri, ancak başkalarından daha iyi yapabildiğimiz zaman “yerli ve milli” olmanın manası var.
Global dijital tekeller, en başta Google ve Facebook’a karşı önlem alırken, “yerli ve milli” tuzağına düşmemek lazım.
Haftanın tviti 🐦 :
Bu tweet birçok ülke gibi Türkiye’de de sosyal medyanın dezenformasyon ve toplumsal kutuplaşmayı artırmak için nasıl kullanıldığına bir örnek:
Korona sürecinde birçok dezenformasyon örneği gördük.
EDAM ise Türkiye’de dezenformasyona ilişkin üç rapor yayınladı:
Ussal’ın Bülteni’nden bu haftalık bu kadar! Görüşlerinizi merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca bülten için daha iyi bir isim öneriniz olursa çok sevinirim.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net