5. Sayı!
Ussal Bülten’in amacı haftalık gazete yazılarımda veya sosyal medya paylaşımlarımda anlattığım bazı konulara derinlemesine yer vermek. Bunu yaparken farklı kaynaklara referans vermeyi önemsiyorum.
Beşinci sayımız son pilot (kesin bilgi). Eğer yeni eklendiyseniz hoşgeldiniz! Lütfen görüş ve önerilerinizi bu mesaja cevaben bana iletin. Keyifli okumalar!
Keyifli okumalar!
Netflix
Siz de Netflix’te izleyecek bir şey bulamayanlardan mısınız? Netflix çoğu dizisini ilk veya ikinci sezonda bitiriyor. Meseleyi biraz açalım.
Netflix’in değerlemesi kullanıcı sayısına dayanıyor. Geleneksel TV’de izleyicinin ekranda ne kadar kaldığı, yani ne kadar reklam satıldığı önemliyken, Netflix’te önemli olan her ay yeni kullanıcı geldiği.
Bu nedenle Netflix yeni kullanıcı getirecek yeni dizilere yatırım yaparken, zaten kullanıcıyı getirmiş olan eski dizileri beğenilse bile devam ettirmiyor.
📝 Haftanın yazısı: Detaylar bu Wired yazısında.
Global İşler:
Dünya Gazetesi’nde bu hafta yayınlanan “Uber, Tiktok ve Google neden mahkemeye düştü?” yazımdan:
📌 Teknolojik inovasyonların piyasadaki etkisi büyüdükçe, farklı toplumsal kesimlerin tepkisi artıyor.
ABD’de teknoloji çok hızlı geliştiği için, toplumsal tepki sert.
Avrupa’da dengeli bir yaklaşım hakim.
Türkiye’de ise kamuda teknolojik işleri düzenlemeye yönelik birçok adım var.
📌Yapmamız gereken tepkisel değil, stratejik hareket etmek
ABD’de Dijital Rekabet Politikası
Biden seçimleri kazanırsa, ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni dijital sektörlerde rekabet raporuyla beraber hedeflenenlerin öncüsü:
📎 Google ve Facebook'un bölünmesi
📎 Büyük teknoloji şirketlerine verilerini açma mecburiyeti
ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni raporun en önemli bulgularından biri Google'ın nasıl düşünce kuruluşları ve üniversite hocalarını fonlayarak "tekeller ekosistemi" konumunu koruduğu.
📊 Haftanın raporu: ABD Temsilciler Meclisi’nin Dijital sektörde rekabet incelemesi. Rekabet otoritelerinin çoğu dijital sektörleri mercek altına almıştı. Daha önce Avrupa Birliği, İngiltere, Avustralya gibi ülkeler benzer raporlar yayınladı. Bu raporun özelliği ise yasama organından gelmesi.
Bizim Rekabet Kurumumuz da benzer bir çalışma yürütüyor.
📚 Haftanın kitabı: Büyük teknoloji şirketleri kuruluş prensiplerine nasıl ihanet ediyor? Rana Foroohar’dan Don't Be Evil…
API’lerin geleceği
Çarşamba günü ABD Yüksek Mahkemesi’nde uzun süredir beklenilen bir sözlü savunma (oral argument) gerçekleşti. Google v. Oracle… Yazılım geliştirme süreçleri ile alakalı en büyük davalardan biri olarak görülüyor. Oracle, Google'ın geliştirdiği API'lerin yapısı ve işleyişi ile telif hakkını ihlal ettiğini iddia ediyor. Mahkeme kararı daha belli değil ama Ginsburg’un ölümü sonrası, muhafazakar kanadın dünkü tavrıyla birçok kişi sonucun API’lerin serbestçe paylaşımını önlemek yönünde olabileceğini düşünüyor.
🐦 Haftanın tweeti:
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Görüşlerinizi merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum. Bültene yönelik önerileriniz varsa “reply” tuşuna basıp bana iletebilir misiniz?
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net