No.22
Bu hafta gündemde tabii ki Clubhouse var. Hatta Clubhouse gündeminden yoğunsunuzdur diye bülteni hafif tutmaya çalıştık. Ayrıca, aşı yaptıran ve yaptıramayan ülkelerin farkları ve 2021 teknoloji gündemine dair yeni rapor önerileri var.
Önümüzdeki haftadan itibaren Bülteni çarşamba günü yayınlayacağız. Dünya Gazetesi yazılarım cumaya alındığı için sizlerle iki ayrı gün beraber olmak istedim. Bakalım siz de istiyor musunuz?
Şükür bu hafta da Ussal Bülten spam’e düşmedi diyorsanız, sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
📱 “Clubhouse in, Snapchat out”
📈 Haftanın Grafikleri:
Snapchat bugün ABD’de hala gençler arasında en çok kullanılan uygulama, ama Habitat Derneği’nin Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Araştırma Raporu’ndaki grafiğin de gösterdiği gibi durum Türkiye’de çok farklı.
Kaynak: Habitat, “Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Araştırma Raporu”
Snapchat’in Türkiye’de neden az kullanıldığı üzerine düşünmek lazım. Türkiye’de mesajlaşma uygulaması üzerinden eğlence ekosistemi nedense yaygınlaşmadı. Nedenlerini değerli dostum “Faladdin” Sertaç Taşdelen ile istişare ettim:
Alternatif uygulamalar Instagram Reels ve Tiktok hızla network oluşturdu. Türkiye’de veri koruması hassasiyeti ABD kadar yüksek değil.
Snapchat’in arayüzü karışık. Kullanması zor. Amaç ilk günden bu tasarımla ancak bir kullanıcının diğerine göstermesi yoluyla büyümek ve “kıroları uzak tutmaktı.” Ama aynı nedenle Snapchat kritik hacmin hiç oluşmadığı ülkelerde de yayılamamış olabilir.
📱 Hindistan’ın BİP’i battı
🐦 Haftanın Tviti:
Mesajlaşma uygulamaları geçen haftalarda gündemin en üstündeydi. Acaba WhatsApp’ı bırakıp yerli ve milli BİP’e geçelim mi diye düşünürken bakın ne oldu:
Bu hafta Hindistan’ın BİP’i battı. Hem de arkasında Softbank, Tiger Global ve Mittal ailesi olduğu halde. Üstelik Hindistan'da WeChat yasak. Bir de unutmamak lazım ki Hindistan’da nüfus Türkiye’nin 15 katı!
Demek ki küresel mesajlaşma uygulamalarının kullanıcı ağı ve kalitesiyle rekabet edilmiyor. Detaylı analizi okuyabilirsiniz.
📱 Clubhouse
📊 Haftanın Grafiği:
Haftanın gündemi olan Clubhouse’un hızlı büyümesine yakından bakalım:
Kaynak: EV’s charts of the week #12, Exponential View by Azeem Azhar
Peki Clubhouse’un akıbeti ne olur? 100 milyar dolar değerlemeye ulaşır mı? Yoksa kapatılır mı?
Clubhouse 100 milyar eder mi sorusunun cevabını geçen pazar günü Yollarda TV’de tartıştık (Youtube videosu - 40 dk). Benim görüşüm eğer reklam dışında bir para kazanma yolu bulursa (mesela odalara giriş ücreti) Clubhouse’un çağımızın en büyük belalarından biri olan algoritmik sosyal medya iş modelini dönüştürebileceği. Sosyal medyada gelir modellerinin reklam dışında abonelik, bahşiş gibi alanlara çeşitlenmesiyle ilgili bu yazıyı da okumanızı öneririm. Bu yeni modeller pek çok kişinin şikayetçi olduğu “Instagram’ın Facebook’laşması”nın önüne geçebilir.
Geçen sene Hindistan’da Tiktok’un kapatılması gibi “Clubhouse da kapatılır mı?” konusunu ise bu hafta Clubhouse’da tartıştık. Clubhouse’un özelliklerinden biri malum konuşmaların sonradan dinlenememesi. Her şey anlık. Takip etmek isterseniz Clubhouse yayınlarımı Twitter hesabım üzerinden duyuruyorum.
(Not: Geçen haftaki bültende Clubhouse’un gizlilik ihlallerinden bahsetmiştik)
💉 Aşı sadece aşı değildir: İsrail’e mi Fransa’ya mı benzemek istersiniz?
📝 “Global İşler” Köşesi:
📌 Devletler artık milletlerine COVID-19 aşısı yaptırabilenler ve yaptıramayanlar diye ikiye ayrılıyor.
🇫🇷 Fransa’da nüfusun henüz %2’si aşılanmış
🇮🇱 Bu oran İsrail’de %33
🇦🇪 Birleşik Arap Emirlikleri’nde %25
📌 Gelin Fransa ile bu ülkeler arasında ne fark var bakalım. Bu sorunun cevabı 21. yüzyılda hangi devletler başarılı olacak sorusunun cevabına ipuçları veriyor.
📌 Kişi başına yapılan teknoloji girişim sermayesi yatırımları karşılaştırıldığında İsrail’de kişi başına 414,2 dolarken aynı sayı Fransa’da 63 dolar.
Yeni geliştirilen aşılara hızla erişim sağlamakla devletin inovasyonu idrak kapasitesi arasında bir ilişki olabilir mi?
21. yüzyılda dünyada kriz sayısı arttıkça merkeziyetçi bürokrasilerin küçük ve çevik ülkelerle rekabeti zorlaşacak. Aşı tedariki sadece bir örnek.
Devamı için bu haftaki Dünya Gazetesi yazımı okuyabilirsiniz.
🇺🇸 ABD’de yeni yasa teklifi
📰 Haftanın Haberi:
Washington teknoloji şirketlerini incelemek ve yöneticileri sorgulamak için yeni bir hamle yaptı. Kongre’ye sunulan yeni yasa teklifi Facebook’un Instagram’ı satın alması gibi satın almaların yasaklanmasını öngörüyor. Teklif aslında önceki bir bültenimizde incelediğimiz Lina Khan’ın yazdığı raporun doğrudan çıktısı.
Değerli Faruk Eczacıbaşı’nın açılış konuşmasını yaptığı bir etkinlikte Lina Khan’ı ağırlamıştık. Pek çoğunuz da ilgi göstermiş ve katılmıştı.
Lina’nın daha önce bültenini önerdiğim Prof. Scott Galloway ile yaptığı podcast’i dinlemenizi öneriyorum.
📑 Haftanın Raporları:
2021 teknoloji gündemine dair iki güzel rapor:
Benedict Evans’ın raporu her sene olduğu gibi teknoloji dünyasındaki büyük değişimleri işlemiş.
20 trilyon dolarlık perakende, marka, TV ve reklam alabora olurken artık yazılım ve yazılımcılık arabalardan küresel ilaç sektörüne kadar kadar her şeyi yeniden yapılandırıyor.
Özellikle dijital reklam dünyasının değişimiyle ilgili olan kısımları bakımından çok ilginç.
Commencis’in “2021’de Öne Çıkan Dijital Trendler” raporuysa 2020’nin hayatımıza etkilerini değerlendirirken 2021’de öne çıkacak yeni dijital uygulama ve trendleri incelemiş. Bu konuda Türkçe içerik çok az olduğu için bu rapor önemli.
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Haftaya bir de misafir editörümüz olacak; konu iklim değişikliği ve teknoloji.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net