No.10
13 Kasım’dan herkese merhaba!
Bu haftaya ABD’de yeni Başkan, Türkiye’de yeni Hazine Bakanı ve Merkez Bankası Guvernörü ve yeni korona aşısı ile girdik. Bu yoğun gündemden kurtulmak isteyenler için 10. sayımız aşağıda.
Eğer bültenlerimi beğeniyorsanız bir arkadaşınıza forward edebilirsiniz.
📊 Haftanın Raporu:
İstihdamın Geleceği
Daron Acemoğlu’nun da katkılarıyla hazırlanan 2019 Eylül tarihli “Çalışmanın Geleceği: Teknoloji ve Kurumları Şekillendiriyor” MIT üniversitesinden yayınlanan raporun ana mesajı orta seviyede beceri gerektiren işlerin otomasyonla ortadan kalktığı, yüksek beceri (danışmanlık, yatırım bankacılığı, vb.) ve düşük beceri (kurye, vb.) gerektiren işlerin öne çıktığı.
📝 Haftanın yazısı: 27 Temmuz 2020’de Dünya Gazetesi’nde “Kaybolacak mesleklerin okutulduğu üniversiteleri tercih etmeyin” başlıklı yazımda aynı olguya dikkat çekmiştim.
📹 Haftanın videosu: 31 Mayıs 2018 tarihli TEDx konuşmamda “yaptığımız işi annemize anlattığımızda eğer 10 dakika içerisinde anlıyorsa 10 sene içerisinde büyük ihtimalle işsiz kalacağımızı” vurgularken tam da bu raporun verilerle açıkladığını karikatürize etmiştim.
Rapordaki başka bir mesaj ise işgücü piyasasının kutuplaşması ile gelen gelir adaletsizliğinin süreki hale gelmesi.
Grafikte kuşaklar arası hareketliliğin nasıl düştüğünü görebilirsiniz. Analiz iki boyutta yapılmış: (1) Çalışanlar arasındaki toplam kazanç eşitsizliği ve (2) üniversite mezunu olan ve olmayan çalışanların kazançlarının oranı. Hareketliliğin en çok düştüğü ülkeler ABD ve İngiltere. Trump’ın hala bu kadar oy almasına şaşırmamak lazım.
📚 Haftanın kitabı: İngiliz sosyal demokrat yazar David Goodhart’ın yeni kitabı “Head, Hand, Heart: Why Intelligence Is Over-Rewarded, Manual Workers Matter, and Caregivers Deserve More Respect” neden lise mezununun yapacağı işleri üniversite mezunlarına yaptırdığımızı, toplumun öğretmenlik, bakıcılık, zanaatkarlık gibi kalple ya da elle yapılan işlere neden yeterince değer vermediğini tartışıyor. Kitapta ilginç veriler var. Okuduğunuz zaman neden bu kadar diplomalı işsizimiz olduğunu daha iyi anlıyorsunuz.
❗️Haftanın Gündemi
Avrupa’da bitcoin regülasyonları
Bitcoin fiyatlarında yeni bir ralli başlamış görünüyor.
Avrupa’da uzun zamandır konuşulan Dijital Finans Paketi kapsamındaki “Kripto Varlıklarındaki Pazarlar” (MiCA) düzenlemesinin taslağı sızdı! Çok geniş kapsamda politikalar ele alan regülasyonun hedefi ilk kurumsal metin olarak mali istikrarı devam ettirmek ve yatırımcıları risklerden korumak. Taslak 2024’e kadar, uluslararası para transferleri için blockchain ve dijital varlık kullanımını teşvik edecek yeni düzenlemeler sağlamayı hedefliyor.
Türkiye’de de kriptovarlıklara yönelik yeni regülasyon hazırlıkları olduğu söyleniyor.
Aynı çerçevede Umurcan Gago ve Deniz Ağaç’ın “Bitcoin kazançları vergiye tabi mi?” yazısını okumanızı öneriyorum.
🎉 Haftanın ekstra yazısı:
Geçen hafta gündemde yer verdiğimiz Çin’de tepkisel fintek regülasyonları Güven Sak hocamın “Çin, Ant Group halka arzından neden korktu?” başlıklı yazısı detay veriyor.
📝 “Global İşler” Köşesi:
Ülkelerin girişimi: vatandaşlık
Bu hafta Dünya Gazetesi’nde yayımlanan “250 bin dolara vatandaşlık, peki kim kazanıyor?” yazımdan:
📌 2017’den beri uyguladığımız yatırım karşılığı vatandaşlık programımız var. Ücreti makul: 250 bin dolar. Biz ev alana pasaport verirken, Estonya şirketlere dijital ikametgah veriyor.
📌 Vatandaşlık programlarında üç unsur var: sermaye, yetenek, vatandaşlık. Sermaye ve yetenek geçici; vatandaşlık ise kalıcı. Sermayenin gayrimenkulünü satana faydası var. Yeteneğin ise yüksek katma değerli şirketlere. Bizim de vatandaşlık programımızı dünyada gelmek istediğimiz gelişmişlik seviyesine uyumlu hale getirmemiz lazım.
📈 Haftanın Grafiği:
Tiktok nasıl başarılı oldu?
Tiktok son yıllarda piyasaya girebilen tek sosyal medya mecrası. Peki bu başarısını yapay zekasının dışında neye borçlu? Tabii ki reklam bütçesine…
Tiktok 2018’den 2019 Nisan ayına kadar çok yoğun Facebook reklam harcaması yapmış. Bir kez pazara girdikten sonraysa reklama ihtiyacı kalmamış.
📸 Haftanın Fotoğrafı:
Dijital Dönüşüm (?)
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Görüşlerinizi merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum. Bültene yönelik önerileriniz varsa “reply” tuşuna basıp bana iletebilir misiniz?
Bültenin spam’e gitmemesi için adresimi adres defterinize ekleyebilirsiniz!
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net