No.9
5 Kasım’dan herkese merhaba!
Bu sayıda korona sonrası işgücü piyasasındaki değişim ve girişimciliğin önündeki engelleri ele aldım… Bitcoin yeniden yükselişe geçti. Bu çerçevede Çin Merkez Bankası kripto para gelişmelerine değiniyorum. Son olarak gündeme göre haftanın fotoğrafında sosyal medya platformlarının konumları var.
Bültenimde ikinci aya girdik. Eğer bültenlerimi beğeniyorsanız bir arkadaşınıza forward edebilirsiniz. Keyifli okumalar!
Çin Kriptosu
🐦 Haftanın Tviti:
Çin Merkez Bankası’nın çıkardığı kripto paranın ilk uygulama görüntüleri geldi:
Facebook Libra’yı ortaya attığından beri birçok merkez bankası kendi kripto parasını çıkarmanın peşinde. Amaç ulus devletlere ait bu egemenlik alanını Facebook, vb. şirketlere kaptırmamak. Ancak riskler de yok değil.
İngiltere Merkez Bankası Mart 2020’de yayınladığı raporda, merkez bankasının kripto para çıkarıp bankaları aradan çıkararak vatandaşlara vermesinin bildiğimiz anlamda mevduat bankacılığını sarsacağını vurgulamıştı.
Peki Çin Merkez Bankası’nın amacı ne?
İlk akla gelen amaç Amerikan dolarının uluslararası piyasadaki hakimiyetini kırmak olarak görülüyor. ABD, son yıllarda global ödeme sistemi SWIFT üzerinden koyduğu yaptırımları silah olarak kullanıyor.
İlginç bir dedikodu ise Çin Merkez Bankası’nın aynı zamanda Alipay’in QR kod sisteminin egemenliğinden rahatsız olduğu için bu adımı attığı. Nitekim evvelki gün Alipay’in (Ant Group) halka arzı gelecek yeni düzenlemeler nedeniyle ertelendi. Ertelenmeseydi dünyadaki en büyük halka arz olacaktı. Çin Merkez Bankası’nın koyacağı yeni kuralların Alipay’in değerini yarıya indirebileceği söyleniyor.
İşgücünde değişen talepler
📝 “Global İşler” Köşesi:
Bu hafta Dünya Gazetesi’nde yayımlanan “Dövize bakarken işgücü piyasasındaki yapısal sorunları gözden kaçırmayalım” yazımdan:
📌 Dünya Ekonomik Forumu’nun geçen haftaki raporuna göre şirketlerin %43’ü korona sonrası otomasyona geçecekleri için işçi çıkarmayı planladıklarını söylemiş.
📌 Daha önce Kaliforniya’da gig ekonomisi çalışanları için getirilen bordroya alınma mecburiyetinden ve Uber’in açtığı davadan bahsetmiştik. Bu hafta başkanlık seçimiyle beraber yapılan referandumda esnek çalışanlara bordroya alma mecburiyeti olmadan temel haklar veren bir ara yol bulundu (Brookings’in yorumu).
📌 İşsizliğin arkasında arz ve talebe dayanan bir hikaye var. Şirketler kadar işgücünün ne istediği de önemli. Gençlerin talepleri çalışma mevzuatımızın şartlarından farklı. Ömür boyu çalışılacak işlerin devri bitmiş görünüyor. Bu çerçevede, son torba kanunda 25 yaşın altına getirilen esnek çalışma olumlu bir düzenleme.
Karantinanın inovasyona etkisi
🎉 Haftanın Ekstrası:
Bu hafta Gazete Pencere’de “Korona inovasyonun önünü nasıl keser?” başlıklı bir yazı kaleme aldım.
📌 İkinci dalgası gelen korona salgınının inovasyon ve girişimcilik üzerindeki orta ve uzun vadeli etkilerini düşünmek lazım. İnovasyon farklı fikirleri bir araya getirerek yapılıyor.
📌 Araştırma sonuçlarına göre, ABD’de yüz yıl önceki içki yasağı sonucunda barlar kapanınca, alınan yeni patent sayısı %18’e kadar gerilemiş.
📌 Korona nedeniyle sosyalleşme kısıtları sürdükçe inovasyon yapmak zorlaşacak. Seyahat yasakları sürdükçe yeni girişimcilerin yabancı ortaklıklar kurması güçleşecek. İlişki biçimlerinin nasıl evrileceğini göreceğiz ama girişimcileri yalnız ve zor zamanların beklediği açık.
Amerikan seçimlerinde sosyal medya
📸 Haftanın Fotoğrafı:
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Görüşlerinizi merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum. Bültene yönelik önerileriniz varsa “reply” tuşuna basıp bana iletebilir misiniz?
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net