No.7
23 Ekim’den herkese merhaba!
Ussal Bülten’de haftalık Dünya Gazetesi yazılarımda veya sosyal medya paylaşımlarımda anlattığım bazı konuları derinlemesine ele alıyorum. Bunu yaparken de farklı kaynaklara referans vermeyi önemsiyorum.
Bu haftaki gündemimizde; global teknoloji şirketlerinin stratejileri, Zuckerberg’in sosyal medya politikalarında siyasete nasıl yön verdiği, Apple, Google’ın uygulama dükkanları var.
🛴 Bir de dil bilimi gündemini bültenime taşıdım: “scooter”ın Türkçesi ne olmalı?
Keyifli okumalar!
📊 Haftanın Raporu:
Global Teknoloji Şirket Dinamikleri
Danışmanlık şirketi Bain’in bu hafta yayınladığı teknoloji raporu, teknoloji sektöründe global şirket dinamiklerine dair güzel saptamalar içeriyor. İki konuya aşağıda dikkat çekelim.
Son 20 yılda dünyanın en büyük 15 teknoloji şirketi arasında sabit kalan sadece 4 şirket var:
Büyüyen şirketler:
- ya tüm iş modellerini yeni platformlar çevresinde yeniden kurmuş (Microsoft ve Adobe bulut, Nvidia grafik ve veri merkezi)
- ya da mevcut iş modellerinin yanında çekici platformlar bulup oralara yayılmışlar (Amazon - bulut, Apple medya, Alibaba fintek)
Peki ya teknolojiye adapte olmaya çalışan geleneksel şirketler? Eskiden otomasyon sadece bir verimlilik aracı olarak görülüyordu. Korona sonrasında ise otomasyona ilginin kaynağı: riskleri azaltmak ve dayanıklılığı artırmak.
🗞 Haftanın Haberi:
Zuck’ın savruk pozisyonu
3 Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri öncesinde sosyal medya platformları dezenformasyon, seçim reklamları ve içerik moderasyonu ile ilgili bir dizi yeni veya güncellenmiş politika yayınlıyor.
Mark Zuckerberg’in bu konudaki görüşleri şöyleydi:
“Facebook’un insanların internette söylediği her şey için ‘gerçeğin hakemi’ olmaması gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyorum. Bence genel olarak özel şirketler, özellikle de bu platform şirketleri, bunu yapma pozisyonunda olmamalılar.”
Ancak son günlerde durum değişmiş görünüyor. Zuck’ın Yahudi Soykırımı inkarına ilişkin içerikleri engelleme kararı acaba bir tutum değişikliği mi yoksa durumu idare etmeye yönelik bir adım mı göreceğiz.
Öte yandan seçimlere yönelik haberleri regüle eden kuralların yokluğunda sosyal medya platformlarının ABD’nin Yüksek Seçim Kurulu rolüne soyunması ilginç. Aslına bakarsanız, bizde mitinglerin gece yapılmamasından afiş asılacak yerlere kadar birçok konuda kural koyan YSK henüz dijital mecralara dair düzenleme yapmadı.
Bu arada Facebook 2018’de algoritmasındaki değişikliklerde Trump’çı yayınlar ne der korkusuyla atılan adımların, liberal yayınları görünürlük anlamında geri ittiği ortaya çıktı. Mağdur yayınlardan Mother Jones’un haberi.
🐦 Haftanın Tviti:
Trump — Twitter kavgası sosyal medya torba kanunu için neler söylüyor? (3 Haziran 2020 tarihinde Dünya Gazetesi’ndeki yazım)
📝 “Global İşler” Köşesi:
Dünya Gazetesi’nde bu hafta yayınlanan “Asrın Deli Dumrul’u Apple ve Google” yazımdan öne çıkanlar ve ek referanslar:
📌 Trump, Çinli Tiktok’u yasaklamak istediğinde bu talimatını önce uygulamayı dükkanlarından kaldırmaları için Apple ve Google’a gönderdi.
📌 Yani bu şirketlerin uygulama dükkanları sadece kendileri için kazanç kapısı değil, yeri geldiğinde Amerikan hükümetinin yaptırımları için de bir sopa.
Bu arada Salı günü ABD Adalet Bakanlığı Google’a yönelik uzun süredir beklenen rekabet hukuku davasını açtı. Dava , 20 yıl önce Microsoft’a açılan dava gibi taşları yerinden oynatacak bir hareket olabilir. Ama ancak devamı gelirse. Zira mevcut dava Avrupa Birliği’nde Google aleyhine yapılan soruşturmaların sadece bir bölümünü içeriyor. Nitekim dava açılında Google hisseleri yükseldi! Haftaya bu konuya eğileceğiz.
📸 Haftanın Anketi:
Yerli ve milli skuter
Türk Dil Kurumu çalışmalara başladı. Buyurun birkaç öneri ve duyduğum diğer fikirler:
Sizce scooter’ın Türkçe adı ne olmalı?
Henüz ilk bültenlerimiz olduğu için mesajlarımız birçok okuyucumuzun spam klasörüne gidiyor. Bunu önlememize yardımcı olmak isterseniz bu mesajı bir arkadaşınıza iletin. Böylece spam programlarının kara listesinden çıkalım.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗 Web: ussal.net
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Görüşlerinizi merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum. Bültene yönelik önerileriniz varsa aşağı yazıp bana iletebilir misiniz?