No.19
👋🏼 15 Ocak’tan herkese merhaba!
Ussal Bülten’in bu haftaki sayısının destekçisi Nokia’ya teşekkür ederiz.
Bu hafta, Trump’ın sosyal medya hesaplarının kapatılmasından WhatsApp veri paylaşımına kadar sosyal medya ile ilgili tartışmalar ana akım medyaya da hakimdi. Her ne kadar bültenimde konulara tepeden bakmaya çalışsam da güncel gündemden de kaçamadım. Ayrıca Çin’deki dijital politikalar ve Tesla’yı tartışıyoruz.
Bülteni beğeniyorsanız bugün sosyal medyada paylaşırsanız çok sevinirim.
Facebook bir devlet büyüğümüzün hesabını kapattığında ne yapacağız?
📝 “Global İşler” Köşesi:
📌 Neden Facebook/WhatsApp Avrupa Birliği’ne ayrı Türkiye’ye ayrı muamele yapıyor? Avrupa Birliği büyük bir ittifak, ekonomik ve siyasi gücü yüksek. Türkiye ise hem dünya ekonomisinin hem de dünya nüfusunun sadece %1’i.
📌 İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra nasıl Sovyet tehdidine karşı NATO’ya girdiysek, bugün de dijital ekonominin sınırları yeniden çizilirken aynı değerleri paylaştığımız bir ittifakın içinde yer almamız lazım.
Bu haftaki Dünya Gazetesi yazımı okuyabilirsiniz.
🐦 Haftanın Tviti:
🇨🇳 Çin’deki dijital politikalar
📊 Haftanın Raporu:
Geçen sene Çin’de Wuzchen’de katıldığım Dünya İnternet Kongresi’nin yedincisi online olarak yapıldı. Çinlilerin adeti olduğu üzere, kongre çıktısı olarak metni yukarıdan gelen bir bildiri yayınlanmış. Bildiri Çin’in internet yönetişimine yaklaşımını güzel anlattığı için okunabilir.
Çin internet’in yönetiminin aynı Birleşmiş Millet gibi egemen devletler üzerinden yapılması gerektiğine inanıyor.
Bildiride —ilginç bir şekilde— Vietnam ve Avrupa Birliği düzenlemelerine aynı paragrafta verilmiş. Vietnam ve AB ne kadar uç noktalar olsa bile konu siber-egemenlik yaklaşımlarının benzeştiği izlenimi veriliyor.
Bildirgenin ana mesajı siber alanda hiçbir ülkenin siber hegemonya izlememesi, diğer ülkelerin içişlerine internet vasıtasıyla müdahale etmemesi gerektiği. Çin büyük ölçeği ile işime karışmayın diyor (ve işine karıştırmıyor).
📰 Haftanın Haberi:
Çin’de yeni yayınlanan veri gizliliği taslağı; ABD’de sektörler veya tüketici sınıfları için farklı kurallar uygulayan sektörel veri koruma düzenlemeleri ile Avrupa Birliği'nin temel haklardan hareket eden kapsamlı GDPR çerçevesi arasında üçüncü bir yolu temsil ediyor.
Yasa tasarısında Çin’in gelişen veri yönetimi rejiminde tüketici gizliliği vurgulanırken, veri yerelleştirme önlemleri, sınır ötesi veri akışı kısıtlamaları ve sürekli gözetim ve yasa uygulama yetkileri aracılığıyla ulusal güvenliğe öncelik veriliyor.
Tesla hikaye mi?
Haftanın Hikayesi:
Bu hafta Tesla hisselerindeki yükselişle şirketin piyasa değeri Amerikan borsasını temsil eden S&P endeksindeki tüm enerji şirketlerinin toplam piyasa değerini geçti.
Bitcoin son 12 ayda %380'lik bir artış gösterirken, Tesla %750'lik bir artış kaydetti.
600 milyar dolarlık bir değerleme ile fabrika hattından çıkan her Tesla aracı şirkete 1,25 milyon dolar ediyor.
Tesla gibi kar etmediği halde sürekli değeri artan hisselere "hikaye hisse” (“story stock”) deniyor. Aswath Damodaran 2016’da yazdığı blog yazısında hikaye hisse için 3 kriter ortaya koymuştu:
Yeni şirket,
Büyük pazar,
İyi bir hikaye anlatıcı: yani Elon Musk.
Aşağıdaki videoda da izleyebileceğiniz gibi, hikaye hisselerle finansal sonuçlara dayalı hisseler arasında her zaman bir ikilem var: Arkasında sağlam bir hikaye olmadan veriye yeterince işkence yaparsanız istediğiniz sonuçları alabilirsiniz. Öte yandan, veriler olmadan da hikayenin ayakları yere basmaz.
📱 WhatsApp’ı simek çözüm mü? WhatsApp güvenli mi?
📽️ Haftanın Videosu:
Geçtiğimiz pazar günü “Güvenli iletişim uygulaması var mı?” sorusunu tartışmak için Habertürk TV’de Okan Ateş’in konuğu oldum. Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz.
Ayrıca bu Salı HaberTürk TV'de Afşin Yurdakul’un programında da #WhatsAppSiliyoruz demenin neden yeterli olmadığını anlattım.
⚡ Başlangıç Noktası Akademi
📯 Haftanın Duyurusu:
Faruk Eczacıbaşı’nın kurduğu Başlangıç Noktası, üniversite öğrencilerine 21. yüzyıl yetkinliklerini kazandırmayı amaçlayan bir program oluşturdu: Başlangıç Noktası Akademi. Başvurular için son tarih 1 Şubat, bu linkten başvurabilirsiniz.
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net