Ussal Bülten👨🏻💻
🇦🇺 Google vs. Avustralya, 📱 Clubhouse, 🚘 Otonom araçlar, 👩🏻💻 Uzaktan çalışmanın geleceği
No.21
Bu hafta gündemde büyük teknoloji şirketlerinin devletlerle mücadelesinde yeni perde var: Avustralya’da Google’ın gazetelere para ödeme mecburiyeti. Ardından uzaktan çalışmanın geleceği, otonom araçların zengin ve gelişen ülkelerdeki farkı ve Clubhouse’un regülatif risklerini ele alıyoruz.
Geçen hafta yardımlarınızla spam’den kurtulduk. Destek olmak isterseniz, Ussal Bülten’i bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.
🇦🇺 Avustralya vs. Google
📰 Haftanın Haberi:
Bültenimizdeki genel temalardan biri büyük teknoloji şirketlerinin egemen devletlerle mücadelesi. Oyunda bu haftaki perde ise Avustralya’da canlandırılıyor.
Avustralya Parlamentosu’nda görüşülen kanun ile Google ve Facebook’un haber yayıncılarına ödeme yapması zorunluluğu getirilecek.
Google ve Facebook kanuna karşı Avustralya’daki servislerini kesmekle tehdit ediyor.
ABD ise duruma karşı tepkisini göstererek Avustralya hükümetinden yasa tasarısını geri çekmesini istedi.
Değerli dostum Marietje Schaake
dün Financial Times’daki köşe yazısında büyük teknoloji şirketleri ile egemen devletlerin mücadelesine dair son gelişmeleri değerlendirmiş. (ücretli)
🇫🇷 Avustralya gibi Fransa da aynı talepte bulunmuştu. Peki Google neden Fransız yayıncılarına ödeme yapmayı kabul ederken (Fransızca) Avustralya ile savaş halinde?
Fransa, Google'ın ödemeye dair bireysel lisanslar üzerinde anlaşma yapmasına olanak tanıyor. Yani her medya organıyla ayrı anlaşmalara varılabilecek.
📰 Bu konuda 30 Haziran 2020’de yayımlanan “Google ve Facebook internet haberciliğini nasıl devletleştirdi?” yazımı okuyabilirsiniz.
Medyanın dönüşümü
🐦 Haftanın Tviti:
Bir yanda Google ile geleneksel medyanın savaşı sürerken Amerika girişim sermayesi fonu Andreessen Horowitz’ten yeni bir medya platformu kuracakları haberi geldi. Şimdi bu bültenler profesyonel bir medya mecrası haline gelecek.
Tüpçü ya da benzinci gazete sahibi olabiliyorsa, girişim sermayesi fonu neden bülten sahibi olmasın?!
Medyanın geleceği ve e-posta bültenleriyle ilgili uzun ama güzel bir değerlendirme için yine önerdiğim bültenlerden Stratechery’nin son sayısını okuyabilirsiniz.
Teknoparklar Çin’deki tek çocuk politikasını hatırlatıyor
📝 “Global İşler” Köşesi:
📌 Çin 1979’da nüfus planlaması için birden fazla çocuk sahibi olmayı yasaklamıştı. Çin’de çocuk sahibi olma eğilimi 80’lerde düştüğü halde, her köydeki tek çocuk denetçisi ve kürtajcıların lobisi yüzünden yasak 2016’ya kadar sürdü.
📌 Bu hafta TBMM’de yine teknopark reformu var. Teknopark kanunu denince aklıma hep Çin’deki tek çocuk politikası geliyor. Nedenini bu haftaki Dünya Gazetesi yazımda okuyabilirsiniz.
🎬 Haftanın Videosu:
Çin’de tek çocuk politikasıyla ilgili olarak “One-Child Nation” belgeselini izlemenizi tavsiye ediyorum (Amazon Prime).
👩🏻💻 Uzaktan çalışmanın geleceği
📊 Haftanın Raporu:
Korona bittiğinde uzaktan çalışmanın nasıl ve ne kadar devam edeceği merak konusu. McKinsey’nin “Uzaktan Çalışmanın Geleceği” raporuna göre bir ülke ne kadar zenginse, iktisadi faaliyetler uzaktan çalışmaya o kadar müsait oluyor.
Kaynak: McKinsey & Co, “What’s Next for Remote Work” Raporu
🏠 Ofisleri boşalmasıyla çalışanlar daha az yoğun nüfuslu bölgeler için şehir içi bölgeleri terk etti. Mesela San Francisco’da başlıca şirketlerin tamamı ofiste çalışma zorunluluğunu kaldırınca kiralar bir senede ortalama %24 düştü.
♻️ Bence korona sonrasında birçok çalışan şehre dönecek. Çalışmak için değil. Arkadaş ve eş bulmak için. Şirketler ofislerini küçültecek. Çalışanların ilişki kurması için ofise gitmek yerine etkinlikler artacak. Birçok kişi her gün ofise gitmek yerine evine yakın ortak çalışma alanlarında yeni sosyal ortamlar kuracak.
Otonom araçlar
📈 Haftanın Grafiği:
Kaynak: ARK Invest, “Big Ideas 2021: Technological Breakthroughs Investors Shouldn’t Miss” Raporu
Peki işe nasıl gideceğiz? Otonom araçlar zengin ülkelerde daha hızlı gelişecek. Çünkü işgücü maliyetinden sağlanabilecek tasarruf fakir ülkelere göre daha yüksek. Yukarıdaki Uber (ABD) - Didi (Çin) karşılaştırması ilginç.
Avukat Armanç Canbeyli ve Baybars Ömer Yaycı yazısında otonom araçlarla alakalı gelişmiş ülkelerdeki mevzuat örneklerinden bahsetmiş. Türkiye’de de otonom araçlarla alakalı düzenlemeler 2016’dan beri geliştirilmeye çalışılıyor, yapılan son çalışma ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 5 Ağustos 2020 tarihinde yayınladığı Ulusal Akıllı Ulaşım Stratejisi.
Bu grafiği aldığımız ARK Invest raporu yeni teknolojik gelişmeler getiren beş inovasyon platformunu anlatıyor.
Clubhouse
🚀 Haftanın Bonusu:
Yeni moda Clubhouse. Bu hafta Clubhouse’ın Avrupa’da kişisel verilerin korunması mevzuatını ihlal ettiği iddia edildi (Almanca). En önemli problem telefon rehberine erişim izinleri.
🧤 Geçen gün ziyaretime gelen Bernie ile hasbihal ettik.
📷 Haftanın Fotoğrafı:
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net