No.6
16 Ekim’den herkese merhaba! Daha önceki 5 pilot sayımızdan sonra yayına geçiyoruz.
Ussal Bülten’de haftalık gazete yazılarımda veya sosyal medya paylaşımlarımda anlattığım bazı konuları derinlemesine ele alıyorum. Bunu yaparken farklı kaynaklara referans vermeyi önemsiyorum.
Bu haftaki gündemimizde; büyük teknoloji şirketlerinin finansal sektöre girişinin riskleri, dijital ekonominin vergilendirilmesi, yapay zeka stratejileri ve son olarak Netflix var.
Peki ya minyatürler günümüze uyarlansa ne olurdu? Bültenin sonunda.
📊 Haftanın raporu
TechFin vs. Fintech
Google, Facebook, Amazon gibi BigTech şirketlerinin finans işine girmesi bizim için riskli mi?
Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board — FSB) “BigTech Firms in Finance in Emerging Market and Developing Economies” başlıklı raporunda BigTech’in finansal teknoloji faaliyetlerinin gelişmekte olan ekonomiler için risklerini tartışıyor. Unutmamak lazım ki FSB 2008 krizi sonrası global finansal sistemin istikrarını korumak için kurulan en önemli yapı.
Peki BigTech başka alandan elde ettiği tüketici verisini finans sektöründe kullanırsa bankacılık üzerindeki rekabet etkileri ne olur? Ya da BigTech’in öncelikleri ile makroekonomik politika öncelikleri uyumlu olmazsa ne yapacağız?
Fransa, finteklerin demokrasi ve egemenlik için anahtar olduğunu söylüyor.
Daha önce bu konuya “Amazon’un Türkiye’ye Girişinin Beklenmeyen Etkileri” yazımda (19 Ekim 2018) değinmiştim.
📝 Haftanın “Global İşler” Köşesi:
Dünya Gazetesi’nde bu hafta yayınlanan “'Recep İvedik 6' hangi sinema salonunda oynayacak?” yazımdan:
📌 ABD’nin en büyük sinema zinciri Regal kapandı. Regal’in ABD’de 500 sinemada 7 binden fazla salonu vardı. Bu da yaklaşık 45 bin kişi işsiz kalacak anlamına geliyor.
📌 2010’larda düşen faizlerin etkisiyle Türkiye’ye sıcak para aktıkça hem AVM hem sinema yatırımları arttı. Ancak zaman gösterdi ki Türkiye’de büyüyen orta sınıfın yeni tüketim kalıplarına yatırım yapmak hatalı bir stratejiymiş.
📌 Nasıl sinema çıkınca tiyatro kaybolmadıysa Netflix de sinemayı öldürmeyecek, ama muhtemelen sinemayı açık hava sinemaları veya bugünkü opera binaları gibi nadiren gidilen mekânlara çevirecek.
Bu Bültende yazılarımın gazetede yayınlanandan görsel ve kaynakça ile genişletilmiş versiyonlarına link veriyorum.
📊 Haftanın Tablosu:
Ulusal Yapay Zeka Stratejileri
2020'de Yapay Zeka Stratejisi açıklayan veya hazırlayan ülkeler...
Türkiye'de de bu konuda çalıştaylar yapılmıştı, ancak strateji yayınlanmadı. Yapay zeka stratejisi hazırlamak o kadar popüler oldu ki Dünya Ekonomik Forumu, yapay zeka stratejisi nasıl hazırlanır diye bir çerçeve bile yayınladı.
Acaba artık stratejiyi pas geçip doğrudan uygulamaya mı geçsek?
🔖 Haftanın Haberi:
Dijital Hizmet Vergisi
OECD Dijital ekonominin vergilendirilmesine yönelik ayrıntılı planını yayınladı. Rapordaki ilkelerin Riyad’da 21-22 Kasım 2020’de sanal olarak gerçekleştilecek G20 zirvesinde kabul edilip edilmeyeceğini göreceğiz.
Rapor global dijital şirketlerin gelirlerinin, şirketin bulunduğu değil gelirin kazanıldığı yerde vergilendirilmesini (nexus), ama vergilendirmenin ciro değil kar üzerinden yapılmasını öneriyor. Bizde de uygulanan Dijital Hizmet Vergisi, ABD dışındaki ülkelerin dijital şirketleri vergilendirebilmeleri için icat edilmişti. Dijital Hizmet Vergisi kar değil ciro üzerinden alınıyor.
Planla alakalı özet bilgiye ulaşmak isteyenler için faydalı bir bilgi notu.
Daha önce dijital hizmet vergisi Türkiye’de ilk çıktığı zaman yazdığım yazıya da bir göz atabilirsiniz (3 Kasım 2019).
Bu konuya bir örnek de, dijital hizmet vergisinin gelişmekte olan ülkelere katkısıyla ilgili Hindistan’dan bir perspektif (8 Ekim 2020).
📸 Haftanın Fotoğrafı:
“Sultanın Drone’lu Cülus Töreni”
Ufak bir not: Spam altındayız!
Maalesef maillerde spam’e düşebiliyoruz. Bunu engellemek için sizden küçük ricalarım var:
Lütfen bu iletiyi eğer promosyonlar sekmenizdeyse gelen kutunuza sürükleyin.
Ussal Bülten’i bir arkadaşınıza forward edin. Forward edilen e-postaların spame’e düşme olasılığı herkes için azalıyor. Hep beraber yapay zekayı kandıralım.
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Görüşlerinizi merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum. Bu hafta sizlerden gelen öneriler doğrultusunda yazıyı azaltıp link sayısını artırmaya çalıştık. Ayrıca yeni bir başlık sistemine geçtik. Bültene yönelik önerileriniz varsa “reply” tuşuna basıp bana iletebilir misiniz?
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗 Web: ussal.net