Ussal Bülten👨🏻💻
🎉 2020 yıl sonu önerileri, 📊 Piyasa dinamizmi, 🧬 Z jenerasyonu, 📱 Sosyal medya yasağı
No.16
👋🏼 25 Aralık’tan herkese merhaba!
2020’nin son bülteninde bu yıl okuduğum 24 kitap ve takip ettiğim 9 e-posta bülteni var. Sonra dünyada ve Türkiye’de piyasa dinamizmi neden düşüyor sorusuna cevap arıyoruz. Gündemimizde ise Z jenerasyonu ve sosyal medyada reklam yasağı da var.
🎉 2020 Yıl Sonu Önerileri
📚 Yılın kitapları:
2020 bitmeden bu sene okuduğum ve beğendiğim kitapları bu listede sizler için bir araya getirdim. Kitapları dört kategoriye ayırabiliriz.
Teknolojinin toplumsal etkileri,
Politik ekonomi,
Girişimcilik ve inovasyon,
Biyografi: siyasi ve iş dünyası.
İlk üç kategori teknolojik dönüşümün ekonomik ve toplumsal ilişkilerimizin ana belirleyeni gibi görünse de politik ve tarihsel koşullardan ayrı tartışılamayacağı yönündeki genel tezimin de yansıması. Biyografiler ise hem eğlenmek hem de aynı konulara tarihsel perspektif sağlamak için faydalı. Keyifli okumalar!
📰 Yılın bültenleri:
Bültenimi okuyarak bitirdiğiniz ilk yılın şerefine sizinle büyük sırrımı paylaşacağım. Eğer bu e-posta bültenlerini okursanız, benim bülteni okumayı bırakabilirsiniz!
Exponential View (Azeem Azhar). Benim için bütün bültenlerin anası. Her hafta başta yapay zeka olmak üzere teknolojik değişimin toplumsal etkilerine dair çok güzel linkler var. Azeem hem eski gazeteci (The Economist) hem de girişimci.
Big Revolution (Martin Bryant). Bu günlük bültende özellikle büyük teknoloji şirketlerine ve dijital medyaya dair gelişmeler nispeten daha derin analizlerle yer alıyor.
Margins (Ranjan Roy & Can Duruk). Bu haftalık bültende teknoloji dünyasına hem içeriden hem dışarıdan bakış bulacaksınız. Yazarlar yıllardır ABD’de teknoloji ve yatırım işinde ama göçmen perspektiflerini (Can Ankaralı) çok güzel yansıtıyorlar.
No Mercy No Malice (Scott Galloway). Üç sene önce Munich DLD’de Scott’un sunumunu izleyince teknoloji işindeki tekelleşmeyi çok daha iyi anlamıştım. Scott o zamanki Google, Facebook, Amazon ve Apple’ı anlattığı The Four kitabından veri iki kitap daha yazdı (bu seneki kitabı 2020 kitap listemde). Haftalık bülteninde de asabi ama derin analizleri var.
Stratechery (Ben Thompson). Bu haftalık bülten çok uzun ama teknoloji iş modellerini anlamak için gördüğüm en iyi içerikler burada.
BIG (Matt Stoller). Matt, ABD’de yeniden yükselen antitröst akımının öncelerinden. Yine aynı gruptan Lina Khan’ı bu sene etkinliğimizde konuk etmiştik. Bu bültende her hafta global piyasalardaki farklı bir tekel inceleniyor.
Benedict's Newsletter by Benedict Evans. Amerikan girişim sermayedarı Benedict Evans, teknoloji işlerinin giderek daha çok regüle edileceğini 2020 başında öngörmüştü. Bu seneki içerikleri gittikçe dijital ürünlerin regülasyonuna odaklandı. Bu işe yatırımcı perspektifinden bakmak için güzel kaynak.
East Meets West (Ryan Rodenbaugh). Bu bülteni yeni buldum. Özellikle Asya piyasalarındaki internet dinamiklerine dair güzel analizler var.
Dense Discovery. Bu haftalık bültende kullanışlı dijital uygulamalar, sanat eserleri ve havadan sudan yazılar var. Her salı okumanızı öneririm.
2021 reform gündemi piyasa dinamizmine odaklanmalı
📝 “Global İşler” Köşesi:
2021’e girerken Türkiye’nin önünde iki sorun var:
📌 Birincisi dijital dönüşüm olurken yeniden yapılanan uluslararası iş bölümünde geride kalmış olmak. ABD’de dijital kodamanlardan yeni şirketlere bile yayılmayan bilginin, Türkiye’ye yayılması daha da zor.
📌 İkincisi, iyi işlemeyen finans sistemi ve piyasaların aşırı regüle edilmesi nedeniyle dinamizmin kaybolması.
Bu iki engelin üzerine COVID-19 nedeniyle dış finansman sıkıntısı da eklenince kısa vadede acı artıyor. Ancak kısa vadeli sorunların etkisini giderecek sinyalleri vermenin yolu da artık kangren haline gelen bu iki sorunu çözecek reformlara başlamak.
Bu hafta Dünya Gazetesi’nde yayımlanan yazımı okuyabilirsiniz.
Demografik değişim
📈 Haftanın Grafiği:
İşte demografik değişimdeki son dinamikler, sizce Z jenerasyonu yaşlanınca ne olacak?
Aynı yaşlanma süreci Türkiye için de geçerli. Türkiye’de bakım ekonomisinin artan önemini geçen haftaki yazımda ele almıştım.
Sosyal medya reklam yasağı düzenlemesi
📽️ Haftanın Videosu:
Sosyal medya reklam yasağı düzenlemesiyle ilgili Habertürk’te Afşin Yurdakul’un programı HT 360’a konuk oldum (video).
Sosyal medyaya reklam yasağı neden Nasreddin Hoca misali bindiğimiz dalı kesmek? Dünya Gazetesi’nde 20 Kasım günü yazmıştım.
2021’e Girerken
🐦 Haftanın Tviti:
📸 Haftanın Fotoğrafı:
Twitter Aralık’ın başında resmi Twitter hesabından “2020’yi tek kelimeyle tanımlayın” demişti. Birçok global şirket yanıtlayarak aşağıdaki cevapları verdi.
Siz 2020’yi tek kelimeyle tanımlasanız ne derdiniz?
Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz.
Mutlu yıllar!
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net