4. Sayı!
Ussal Bülten’in amacı haftalık gazete yazılarımda veya sosyal medya paylaşımlarımda anlattığım bazı konulara derinlemesine yer vermek. Bunu yaparken farklı kaynaklara referans vermeyi önemsiyorum.
Dördüncü sayımızda e-posta listemiz genişledi. Eğer yeni eklendiyseniz bültenin son pilot sayısını alıyorsunuz. Haftaya umarım gerçek yayına başlayacağız. Lütfen görüş ve önerilerinizi bu mesaja cevaben bana iletin. Keyifli okumalar!
Akıncılar 🛰️
Azerbaycan - Ermenistan savaşı ile Türkiye’nin drone (insansız hava aracı — İHA) kapasitesi yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin en önemli savunma uzmanı yakın dostum Can Kasapoğlu’nu arayarak fikrini aldım.
Türkiye’nin drone gücü dünyada Çin gibi orta seviyeli bir drone gücü seviyesine ulaşmış durumda.
Bunu yaparken iki avantajı kullandık.
“Suriye’de savaşın süregittiği bölgeler, uzun zamandır bir harp laboratuvarı mahiyetinde. Tüm savaşanlar -devletler, devlet-dışı aktörler- neredeyse on yıldır süren mücadeleden önemli dersler çıkardılar.”
Silah geliştirirken “lean startup” yaklaşımını benimsedik: “Savunma sektörü -yani tedarikçiler- ve Türkiye’nin savaşçıları -yani tedarik zincirinin talep tarafı- arasındaki mesafe, geribildirim zincirleri açısından epey kısalmış durumda. Bürokrasi kültürü göz önüne alındığında bu, başarılması çok zor bir şeydi. Birçok durumda, insansız sistem geliştiricileri, kısayol verimliliğinin adeta ders kitabı niteliğinde olacak şekilde operasyonel birliklerle doğrudan çalışıyorlar.”
Türkiye’nin hala otonom yapay zeka ile ve sürü halinde (swarming) hareket eden drone’lar geliştirmek için çok yolu var. Bunları yapabilirsek ABD ayarında bir drone gücü de olabiliriz. Konuyla ilgili detayları merak ediyorsanız:
Türk robotik harp kapasitesinin göklerdeki geleceği, 12 Mayıs 2020
Turkey Is The Middle East's Newest Drone Super Power, 9 Nisan 2020
Global İşler:
Dünya Gazetesi’nde bu hafta yayımlanan “Siber vatan, izole ve yoksul vatan olmasın” yazımdan:
💭 Stratejik sektörlerin dışında bütün kişisel verileri ülke içinde tutmaya zorlamanın nedeni ne olabilir, buna bakalım. Bu isteğin ardında iki yanlış algı var:
Veri = Petrol❓ Verinin ekonomik değeri, verinin depolandığı yerden değil, veriden katma değer çıkaran algoritmaları ve iş modellerini geliştiren şirketlerin faaliyet yerinden kaynaklanır
Güvenlik❓ Verinin bir ülkenin sınırları içinde tutulması, o ülkenin güvenlik birimlerince veriye rahatlıkla ve mutlak suretle erişilebileceği anlamına gelmiyor.
Yazımın ardından bilişim şirketleri ortak açıklama yaparak "Hukuka uygun bir alt yapıda faaliyet göstermenin neredeyse imkânsız, Türkiye’ye yönelik ticari yatırımların önü büyük oranda kesiliyor” dedi.
Section 230
ABD’de interneti düzenleyen kanun maddelerinden biri olan Section 230 yalnızca 26 kelimeden oluşuyor. Bu bölüme "İnternet'i yaratan 26 kelime" deniyor.
Nedir?
Section 230; Facebook ve Twitter gibi sosyal medya şirketlerine, sitelerindeki içerik nedeniyle hukuk davası açılmasına karşı dokunulmazlık sağlıyor. Onlara içerik denetleme hakkı verirken, bunun sorumluluğunu vermiyor.
Bu hafta neler oldu?
Senato Ticaret Komitesi Section 230’daki değişiklik için Facebook, Google ve Twitter'ın CEO’larını mahkemeye çağırmak için celp göndermeyi kabul etti.
2016 Amerikan başkanlık seçimlerine sosyal medya üzerinden müdahale edilmesi ile Section 230 tartışılmaya başlanmıştı. Başkan Trump ise Twitter gibi sosyal medya sitelerinin muhafazakar söylemlere karşı haksız bir şekilde önyargı oluşturduğuna inanıyor. Trump’ın iki tvitinin Twitter tarafından “şüpheli bilgi” olarak işaretlenmesi üzerine sosyal medya şirketlerinin yayınladıkları içeriklerle ilgili hukuki kovuşturmalardan korunmasına yönelik yasal uygulamanın iptal edilmesini öngören bir kararname imzalamıştı. Trump’a göre sansürü yapay zeka yaparsa sansür değil, ama insan zekası yaparsa sansür.
📚Haftanın kitabı: Roger McNamee’den Zucked: Waking Up to the Facebook Catastrophe. Facebook'un ilk yatırımcılarından biri, Mark Zuckerberg ve şirketinin insanlık için en büyük tehditlerden biri haline gelmesinin hikayesini anlatıyor.
📊 Haftanın raporu: Trol operasyonları nasıl kurulur? Araştırma şirketi Talos, siyasi dezenformasyon kampanyalarının yapı taşlarını ele aldığı bir rapor yayınladı. Oyuncular kimler? Nasıl içerikler hedefleniyor? Hangi platformlar üzerinden gerçekleştiriliyor? Ve araçlar ne?
🐦 Haftanın tviti: ABD bunları tartışırken dünyada Twitter’dan en çok içerik kaldırılması talebinde bulunan devlet Türkiye.
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Görüşlerinizi merak ediyor, yorumlarınızı bekliyorum. Bültene yönelik önerileriniz varsa “reply” tuşuna basıp bana iletebilir misiniz?
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net