No.13
5 Aralık’tan herkese merhaba!
Sizlere bir süprizimiz var! Aposto! ile başlattığımız işbirliği ile artık Ussal Bülten’i Aposto! e-posta sistemi, websitesi ve iOS veya Android uygulamaları üzerinden de okuyabileceksiniz.
Bu hafta gündemimizde Tony Hsieh’in ani ölümü, şehirlerin geleceği, çevre teknolojileri ve internet yönetişiminde yeni ittifaklar var.
Son Ayakkabıcının Ölümü
📝 “Global İşler” Köşesi:
📌 Tony Hsieh geçen hafta evinde çıkan yangında feci şekilde can verdi. Kendisi Zappos.com isimli e-ticaret şirketiyle dünya girişimcilik tarihine geçmişti.
📌 Bugün ABD’de yeni bir Zappos.com kurulamaz, çünkü tüm müşteri verisi Amazon’da. Sosyal ağlara dayalı bir iş kurmak isterseniz de tüm veri Facebook’ta. Bunların dışında kalan neredeyse tüm dijital işler de Google’ın elinde.
📌 Amazon, Facebook, Google, Apple, Microsoft ve Netflix’in toplam piyasa değeri COVID-19’un ilk 5 ayında 1,9 trilyon dolar artmış. Türkiye bu yeni dijital düzende ayakta kalmak için ne yapmamalı? Bu hafta Dünya Gazetesi’nde yayımlanan “Son Ayakkabı E-Ticaretçisinin Ölümü” yazımda.
📸 Haftanın Fotoğrafı: RIP Tony Hsieh
Hsieh’in geride bıraktığı en büyük iz belki de 2009’da Zappos’u Amazon’a satarak elde ettiği parayla Las Vegas şehir merkezindeki dönüşüm projesiydi. 2014’te birçok çalışanının işten ayrılmasının ardından Hsieh de projeden ayrılmış, lüks apartmanından şehir merkezinde inşa ettiği ve alpakaları evcil hayvan olarak beslediği bir treyler parkındaki hava akımı römorkuna taşınmıştı.
🏠 Şimdi Korona nedeniyle şehir merkezlerinde ev fiyatları da düştü.
McKinsey’e göre teknoloji şirketleri kalıcı bir uzaktan çalışma sistemiyle ilgili planlarını duyurdukça San Francisco’daki tek odalı kiralık evlerin ortalama kirası bir yıl öncesine göre %24,2 azalırken New York’ta 15 bin kiralık daire boş kaldı, bu da New York için tarihteki en fazla boş daire sayısına tekabül ediyor.
Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre, korona sonrası bugün bisiklet yolları gibi geleceğin değerlerine yatırım yapan şehirler kazanacak.
Hsieh’in şehir merkezlerine dair hayalleri bir gün gerçeğe döner mi göreceğiz. Ben korona sonrası “rövanş”ta herkesin şehre geri akın edeceğine inanıyorum.
📊 Haftanın Raporu:
“Climate Tech” ☀️
Çevre teknolojilerine yapılan yatırımlar diğer tüm sektörlerdeki yatırımların ortalama oranından 5 kat daha hızlı büyüyor. PwC’nin yeni raporu çevre teknolojilerine sadece yenilenebilir enerji değil, inşaat malzemeleri, ulaşım, tarım teknolojileri gibi geniş bir perspektiften bakıyor.
İklim değişikliğinin birçok etki alanı var, malum. Finansal istikrar üzerindeki riskler Financial Stability Board raporunda ayrıntılı biçimde ele alınmış.
2013 yılında yatırımı 418 milyon dolar olan iklimsel teknoloji şirketleri, bu yatırımı 2019’da 16 milyar dolara yükseltti. Bu da %3750’den fazla bir artışa tekabül ediyor.
Birçok şirket de düşük karbon inovasyonları için büyük ölçekli yatırım fonları oluşturdu. Örneğin Amazon Temmuz ayında sürdürülebilir ve kurum temizleme teknolojilerinde kullanılmak üzere 2 milyar dolarlık bir risk sermaye fonu oluşturacağını duyurdu. Diğer bir örnek, 1 milyar dolarlık fonu ile Microsoft.
📌 Ali Ekber Yıldırım’ın Dünya Gazetesi’nde yayımlanan “Pandemi ve Felaketler İklim Değişikliği Algısını Değiştiriyor” başlıklı yazısını da okumanızı öneriyorum.
🎯 Haftanın Verisi
👀 “Big Brother is Watching You”
Kişisel verilerimizi en çok takip eden şirketler hangileri?
📰 Haftanın Haberi:
🇪🇺🇺🇸Trump Sonrası AB🤝 ABD İnternet İttifakı
Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan “Küresel değişim için yeni bir AB-ABD gündemi” adlı 11 sayfalık taslak rapordaki önerilerden bazıları:
Antitröst uygulaması ve veri korumasında ortak yaklaşımlar benimsemek, hassas dış yatırımların taranmasında işbirliği yapmak, siber korsanlık gibi tehditlerle mücadele etmek için birlikte çalışmak da dahil olmak üzere dijital düzenleyici ortamı şekillendirmek için güçlerin birleştirilmesi.
Internet yönetişiminde yeni ittifaklar kurulurken Türkiye nerede yer alacak? Dünya Gazetesi’nde yayımlanan 5 Mart 2020 tarihli “Ulusal Yapay Zeka Stratejisi için Uluslararası Müttefiklere İhtiyacımız Var” adlı yazıma da göz atabilirsiniz.
📊 Haftanın Grafiği:
Sınır Ötesi Veri Transferinde Çin
Sınır ötesi veri akışları ve dünya üzerindeki verilerin kontrolü bakımından Çin ABD'yi aştı. ORF için yazdığım yazıda da bahsettiğim üzere; Çin uzun yıllardır sert bir veri saklama politikasını izleyen ve Internet Çin Seddi’nin arkasındaki küresel büyük teknolojinin faaliyetlerini de kısıtlayan tek gelişmekte olan pazar ülkesi.
Çin’de bile sınırötesi veri transferi bu kadar artmışken, bu alanda kısıtlama getirmek doğru mu?
🐦 Haftanın Tviti:
Bu sene yılbaşında ne yapıyorsunuz?
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz.
Eğer bültenlerimi beğeniyorsanız, yine beğenecek arkadaşlarınıza iletebilirsiniz. Böylece bültenin spam klasörüne gitmesinin de önüne geçeriz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net