No.154 — 2024/6
Merhaba! Ben Ussal Şahbaz. Her Cuma sabahı e-posta kutunuza gelen Global İşler+ bülteninde teknoloji, toplum, politika kesişiminde dünyada olup bitenlerin Türkiye’ye yansımalarını tartışıyorum. Esas işim olan Ussal Danışmanlık isimli danışmanlık şirketimde, irili ufaklı teknoloji şirketlerine kamu ile ilişkiler konusunda hizmet veriyorum.
Son bir haftada aramıza katılan 8 takipçimize hoşgeldiniz diyoruz!
Türkiye’den Lockheed çıkar mı?
🖊 Global İşler Köşesi
Ocak ayında World Economic Forum tarafından yayımlanan “Global Risks Report 2023” başlıklı rapora göre önümüzdeki yıllarda jeopolitik riskler üst sıralarda yer almaya devam edecek. Bu durumun toplumsal ve ekonomik dinamikler üzerinde etkisi de kaçınılmaz olacak.
Bunun bir sonucu olarak savunma harcamaları küresel ölçekte artmaya devam edecek.
Ukrayna’daki savaş sonrası Avrupa’da değişen dinamikler, Ortadoğu’da halihazırdaki yükselen tansiyon ve Asya Pasifik’teki hassas dengeler, yakın zamanda bu eğilimin pek de değişmeyeceğine işaret etmekte.
İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye’ye 40 adet F16 Blok 70’in satışının da önü açılmış oldu. Bununla birlikte Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan uçaklarımız için de 79 modernizasyon kiti satın alacağız. Alınması planlanan diğer ekipman ve mühimmatlarla satış paketinin toplam değerinin 23 milyar dolar olması öngörülüyor.
F16’nın üreticisi Lockheed Martin adlı bir savunma şirketi. Şirketin piyasa değeri 120 milyar dolar. Lockheed Martin, Boeing ve Northrop Grumman gibi diğer geleneksel savunma şirketleri ile bu sektörün gediklilerinden.
Peki, Türkiye’den Lockheed Martin veya Boeing benzeri şirketler çıkar mı?
Savunma teknolojileri alanında yeni trendleri yakından takip ettiğimizde geleneksel şirketlerin bu alandaki tekellerinin son dönemde sarsılmaya başladığını görmek mümkün.
Özellikle İHA teknolojisinde öne çıkan Baykar ve TUSAŞ gibi aktörler, Türkiye’nin bu konuda doğru adımlar attığının göstergesi.
Bana göre doğru adımlarla Türkiye’nin küresel savunma sanayii pazarından daha fazla pay alması mümkün. Bu konudaki düşüncelerimi ve daha fazlasını Ekonomi Gazetesi’ndeki köşemde tartıştım.
Savunma Sanayii ve savunma teknolojileri konusunda son bir yıldır yazdığım bazı yazılar:
Savunma sanayiinde rekabet mi maraba kültürü mü?, 20 Ocak 2023.
Artık unicornlar e-ticaret yerine savunma sanayiinden çıkacak, 21 Temmuz 2023.
2024’te teknoloji yatırımlarını nasıl artırırız?, 17 Kasım 2023.
Biyoteknoloji, otonom sistemler ve uzay teknolojileri gibi niş alanlarda çalışan şirketlerin kendilerine masada yer bulmaya başladığını Kasım ayında bültenimizde tartışmıştık.
İki haftadır bültende köşe yazım dışındaki içeriklere ara vermiştik. Haftaya normal akışımızla görüşmek üzere!
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
🔗 Linkedin: @ussal
📝 Medium: Ussal Şahbaz