Global İşler+ 2024/3
🇩🇪 DLD Konferansı, 🤦 HyperVerse & Ponzi Piramidi, 🧑💻 ChatGPT & Yeni Dünya Düzeni, 💃 Yapay Zekâ v.s. “Influencer”lar
No.151 — 2024/3
Merhaba! Ben Ussal Şahbaz. Her Cuma sabahı e-posta kutunuza gelen Global İşler+ bülteninde teknoloji, toplum, politika kesişiminde dünyada olup bitenlerin Türkiye’ye yansımalarını tartışıyorum. Esas işim olan Ussal Danışmanlık isimli danışmanlık şirketimde, irili ufaklı teknoloji şirketlerine kamu ile ilişkiler konusunda hizmet veriyorum.
Son bir haftada aramıza katılan 17 takipçimize hoşgeldiniz diyoruz!
Geçen hafta Münih'teki DLD konferansındaydım. Bu gibi konferansların en büyük katkısı global gündemi takip etmek oluyor. Aynı zamanda bir diğer faydası da derinlemesine bir şeyler öğrenmekten ziyade, en çok konuşulan konuları ve bu konulara dair farklı bakış açılarını görme fırsatı sunmaları. Sizler için, takip ettiğim oturumlardan 5’inin videosunu seçtim:
Yapay zekâdan kültür çıkar mı? Martin Puchner’e göre bazen çıkabilir!
Hatta Sasha Stiles’a sorarsanız, yapay zekâya şiir de yazdırabilirsiniz. (Ben de İST dergisindeki bir yazımda yapmıştım).
Avrupa Birliği’nin yapay zekâya yaklaşımı ne? Avrupa Parlamentosu’nun 1986 doğumlu Bulgar milletvekili Eva Maydell’den dinleyelim.
2024’te büyük dil modelleri nereye gidecek? Stability.AI’ın kurucusu Eman Mostaque’ın kedi fotoğraflarıyla dolu konuşması.
Teknoloji etik değerleri nasıl değiştiriyor? Dün yanlış dediğimiz şey bugün nasıl doğru oldu? - Brain & Mind (Juan Enriquez)| DLD 24
ChatGPT yeni bir sömürge aracı mı?
🖊 Global İşler Köşesi
20-30 yıl önce ilk çıktıklarında Google gibi arama motorları, sonrasında ise Facebook veya Twitter gibi sosyal medya platformları, hevesli internet kullanıcılarının elinde yeni birer oyuncaktı.
Bu ürünleri geliştiren şirketler, bugün artık, dünyada kuralları koyan, iktidarları belirleyen ve insan ilişkilerinin yönünü tayin eden güçler haline geldiler.
Önümüzdeki dönemdeki trendleri belirleyecek en önemli teknolojilerden biri de yapay zekâ olacak. Bu açıdan büyük dil modelleri (LLM) alanındaki yarışı bir süredir bültenimizde tartışıyoruz.
Büyük dil modeli kurmak için üç ana girdiye ihtiyacımız var: İnsan kaynağı, işlemci altyapısı ve veri.
Bu üç girdinin yapay zekâ teknolojisi alanındaki gelişmeleri nasıl şekillendirdiğini ve bu konudaki trendlerin uluslararası alandaki kümelenmeleri nasıl etkilediğini bu hafta Ekonomi Gazetesi’ndeki köşemde tartıştım.
Önümüzdeki yıllarda büyük dil modellerini kullanan binlerce uygulamanın geliştirilmesi bekleniyor. Peki, bu alandaki ilerlemeler küresel ekonomik yavaşlamaya çare olabilir mi?
Yukarıdaki sorunun cevabını merak ediyorsanız James Manyika ve Michael Spence’in Foreign Affairs’teki başlıklı “The Coming AI Economic Revolution - Can Artificial Intelligence Reverse the Productivity Slowdown?” makalesine göz atabilirsiniz.
Teknoloji dünyasında Ponzi piramidi ile dolandırıcılık ve “var olmayan” CEO
🗞️ Haftanın Haberi
Aralık 2021’de HyperVerse, Facebook’a rakip yeni bir meta veri platformu olarak ortaya çıktı. Platformun çevirimiçi Zoom üzerinden gerçekleştirilen lansmanında ise Apple’ın kurucularından Steve Wozniak ve aktör Chuck Norris gibi ünlü isimler yer aldı.
Platformun üyelerine vaat ettikleri ise oldukça cazipti: Günlük %0.5, 600 gün içinde ise %300 oranında kâr.
Yeni üye getirenlere ise cazip promosyonlar söz konusuydu.
Ancak HyperVerse kullanıcıları, 2022 yılında yatırdıkları parayı çekmede sorun yaşadı ve işin bir tür Ponzi piramidi olduğu anlaşıldı. Bakın sonrasında neler olmuş?
Bazı değerlendirmelere göre HyperVerse skandalının maliyetinin 1.3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Şirketin CEO’su olarak lanse edilen Steven Reece Lewis’in özgeçmişinde Leeds Üniversitesi’nden mezun olduğu, Cambridge Üniversitesi’nden MBA derecesi aldığı, bir süre Goldman Sachs’ta çalıştığı yazsa da yapılan araştırma sonucu bu kurumlarda bu isimde birinin kaydına rastlanmadı.
Lewis adına lansmandan kısa bir süre önce bir Twitter adresi açıldığı ve birkaç ay sonra hesabın hareketsiz hale geldiği anlaşıldı.
Bu skandalın ardında yatan nedenlerden biri de regülasyon alanında var olan boşluklar. Zira Yeni Zelanda’nın SPK’sı vatandaşlarını HyperVerse konusunda uyarırken Avustralya’daki kurumlar bu konuda gerekli tedbirleri almayınca birçok kişi mağdur olmuş.
Daha önce teknoloji dünyasındaki dolandırıcılık haberlerine dair bültenimizde başka hikâyelere yer vermiştik. Bunlar arasında en fazla ilgi çekenler:
Yapay zekâ “influencer”lara karşı
Yukarıdaki fotoğraf, Aitana Lopez’e ait. 268 bin takipçisi olan bu fenomen, son dönemde sosyal medyada adından sıkça söz ettiren isimlerden biri.
Pembe saçlı, 25 yaşındaki bu genç kadın aslen Barselonalı.
Ama kendisi aslında sadece sanal dünyaya ait olan, yapay zekâ tarafından üretilmiş bir karakter.
Bu karakterin yaratıcısı ise the Clueless şirketinde çalışan Rubén Cruz. Şirket, içerik üreticisi bir ajans olarak çalıştığı influencerlarla sorun yaşayınca kendi modelini sanal dünyada yaratmaya karar vermiş.
Halihazırda iki ünlü modelleri bulunuyor. Diğeri de Arjantinli, sıkı bir Boca Juniors taraftarı olan Maia Lima.
Clueless modelleri, sayıları giderek artan sanal fenomenlerden sadece ikisi. Ancak, son yıllarda içerik üreticilerinin (content creators) inanılmaz gelirler elde ettiği sektörün de nasıl dönüştüğünün somut örnekleri haline gelmiş durumdalar.
Financial Times’ın haberine göre Aitana, reklam başına $1,000 alıyor. Aylık geliri ise $3,000-$10,000 arasında.
Forbes’un 2022’de yayımladığı bir habere göre içerik üretimi giderek büyüyen bir sektör ve büyüklüğünün 100 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaştığı tahmin ediliyor.
Dünyada 2 milyon civarında profesyonel içerik üreticisi bulunuyor. Bu üreticilerin ise en önemli gelir kapısı neredeyse 1 milyon profesyonel içerik üreticisine ücret ödeyen Youtube.
Youtube’u sırasıyla Instagram (500 bin kişi) ve Twitch (300 bin kişi) takip ediyor.
Yapay Zekâ ile oluşturulan influencer’lar da kara para aklamada kullanılır mı? Göreceğiz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
🔗 Linkedin: @ussal
📝 Medium: Ussal Şahbaz