No.92 — 2022/29
Geçen sene olduğu gibi bu sene de Zafer Bayramı münasebetiyle, bülteni sevgili dostum Can Kasapoğlu’nun misafir editörlüğünde hazırladık. Değerli dostum EDAM Genel Direktörü Dr. Can Kasapoğlu, Harp Çalışmaları ve Güvenlik Bilimleri alanlarında Türkiye’nin en önemli uzmanı. Bu hafta Ukrayna’da yüksek teknoloji aktörleri ile savaşın dönüşen karakterini bültenimiz için değerlendirdi. Sözü Can’a bırakalım…
🇺🇦Ukrayna Savaşı’nda Elon Musk'ın ne işi var?
👋 Konuk Editör:
Ukrayna’da süregelen savaştan öğrendiğimiz birkaç kritik ders var. Bunlardan ilki ve kuşkusuz en ilgi çekici olanı, yüksek teknoloji aktörleri ile devletler arasındaki işbirliği modelinin nasıl şekillenebileceğine ilişkin ipuçları... Bilindiği gibi SpaceX Starlink, Rus siber-elektronik harp baskısı altında Ukrayna’nın internetten mahrum kalmaması için en kritik servisi sağlıyor. Ukraynalı meslektaşlarımız, durumu, sığınaklarda bile internet bağlantısının olduğunu vurgulayarak aktarıyorlar. Ancak, Starlink’in gölgede kalan bir fonksiyonu daha var. Açık kaynaklı veriler, Ukrayna topçusu için ileri gözetleme görevi icra eden drone’ların bir kısmının muhabere bağlantılarının da Starlink aracılığı ile sağlandığını gösteriyor.
Üstelik, yüksek teknolojinin modern harp sahasındaki etkileri internet bağlantısı ile sınırlı da değil. Ukrayna Savunma Bakanlığı, bizzat resmi Twitter hesabından Batı’daki özel uydu görüntüsü sağlayıcı bazı şirketlere teşekkür etti. İstihbaratın geleceğinde ticari uydu görüntüleri Ukrayna ile sınırlı da değil. Suriye’den Rusların S-300 bataryası çekmesi haberlerini de bu kez İsrail kaynaklı benzer bir şirket basına servis etti.
Elbette, konvansiyonel harbe ilişkin daha klasik değerlendirmeler yapmak da mümkün. Örneğin, HIMARS çok namlulu roketatar sistemi ile düşmanın geri bölgesini hedef alabilecek menzilde, hassas güdümlü ateş-destek yeteneklerinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu arada Türk savunma sanayiinin belirtilen segmentte çok caydırıcı çözümleri olduğunu da vurgulayalım. Benzer şekilde, bu değerlendirmeyi kaleme alırken, Ukrayna Mig-29’larına ABD menşeli AGM-88 anti-radyasyon füzeleri entegrasyonu da savunma sanayii alanında çalışan yazılım mühendisleri için ideal bir vaka analizi sunacak.
Ukrayna – Rusya Savaşı’nı izlemeyi sürdüreceğiz. En önemlisi, bu savaştan dersler çıkarmaya da devam edeceğiz.
Bu vesile ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlar, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, Türk birliği ve istiklali için hayatlarını hiçe sayanları saygıyla anarım.
Ukrayna-Rusya savaşı ile ilgili daha detaylı bir analiz için Can’ın Hudson Institute için yazdığı Russia Can Still Be Defeated, But Time Is Short başlıklı raporu okumanızı tavsiye ederim.
Güvenlik meseleleri ve daha fazlası için Dr. Can Kasapoğlu’nun Twitter hesabını takip edebilirsiniz.
Her hafta Çarşamba sabahı çıkan Global İşler+ Bülteni’nde teknoloji, toplum ve politikanın kesişiminde dünyada olup bitenlere bakıyor, Türkiye’de olanları anlamaya çalışıyoruz. Bu bülten size iletildiyse lütfen Substack üzerinden üye olun!
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net