No.91 — 2022/28
Global İşler+’i özlediniz mi? Birkaç haftadır yaz nedeniyle hem Dünya Gazetesi yazılarını hem de bülteni aksattım. Bu hafta eski bültenlerimize konu olan isimlerle ilgili yeni haber ve içeriklerle geri dönüyoruz.
Bültenimizde ilk olarak WeWork’e milyarlarca dolara patlayan Adam Neumann’ın yeni girişimi, ardından da WeWork yatırımcılarından SoftBank’ın eriyen kârları var. Son olarak bültenimizde şu soruyu soruyoruz: Emlak piyasasını kısa dönemli kiralamalar ile yeniden şekillendiren Airbnb, müşterilerini ne kadar memnun edebiliyor?
Adam Neumann’ın dönüşü muhteşem oldu
🗞Haftanın Haberi:
WeWork’ü batıran Adam Neumann yeni girişimi Flow’a, daha ortada ürün yokken, 1 milyar dolar değerleme ile yatırım aldı.
Evet inanılır gibi değil belki ama gerçek. Adam Neumann ofis işini dönüştürme iddiasıyla kurduğu WeWork’ü 2010’larda yaklaşık 50 milyar dolarla dünyanın en değerli halka açık olmayan şirketi haline getirmişti. Hızla büyüyen şirket sonunda patladı. Değeri 10 milyar dolara kadar gerileyen şirkete en büyük yatırımcısı SoftBank el koydu. Adam Neumann ise bu işten 700 milyon ila 1,5 milyar dolar arası nakdi cebine koyup İsrail’e yerleşmişti.
Adam Neumann bir süre önce New York’a geri döndü. Bu hafta ise yeni yaptığı iş ortaya çıktı. Kurduğu Flow adlı startap bu sefer yaşam alanlarını dönüştürmeyi hedefliyor. Ev fiyatlarının anormal seviyelere yükseldiği günümüzde Flow’un hedefi evleri yurda dönüştürüp ortak yaşamı geliştirmek.
Adam Neumann’ın bunun için şimdiden Miami, Atalanta, Nashville ve Fort Lauderdale’de 3000’den fazla konut aldığı söyleniyor. Neumann’ın daha önce de New York’ta kendi adına aldığı binaları WeWork’e kiraladığı ortaya çıkmıştı.
Esas sürpriz ise şirketin daha ürün ortada yokken a16z’den 1 milyar dolar değerleme ile yatırım alması.
Fikir kulağa hoş gelse de herkesin sorduğu soru, a16z’nin Neumann gibi geçmişi mimli bir ismin başında olduğu bir startap’a nasıl para vermeye karar verdiği. Melek yatırımcı Jason Calacanis’e göre bir startap henüz bir ürün ortaya koymadan 1 milyar dolar değere ulaşıyorsa orada bir tezgah olması kuvvetle muhtemel.
Şıracının şahidi bozacı: a16z’nin ortaklarından Marc Andreessen de eleştirilerin hedefi haline gelmiş durumda. Marc Andreessen’in yatırım yaptığı Flow ev fiyatlarını ucuzlatmayı hedeflerken, Andreessen kendi oturduğu California Atherton’da sosyal konut projelerine karşı çıkmıştı.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki linklere göz atabilirsiniz:
Adam Neumann’s latest big idea? To become America’s biggest landlord
WeCrashed dizisi (Apple TV) mükemmel!
12 Ocak’taki Global İşler+ bültenimizde davayla sonuçlanan bir başka startap hikayesi olan Thereanos davasını incelemiştik. Elizabeth Holmes ile Adam Neumann arasındaki farkları düşünmekte de fayda var. Holmes, ürününün etkinliğiyle ilgili sonuçları çarptırarak şirketin değerlemesini artırmıştı. Şimdi yargılanıyor. Neumann ise hikayesini abartarak sattı ve şirketi sonunda battı. Şimdi yenisini kurdu. İyi girişimcilikle dolandırıcılık arasındaki ince çizgi nedir?
SoftBank’ın startap yatırımlarına ne oldu?
📈Haftanın Grafiği:
WeWork ve Uber gibi şirketlerde yatırımı bulunan SoftBank, geçtiğimiz çeyrekte 23 milyar dolar zarar açıkladı. SoftBank’ın Vision Fund’ının bugüne kadar 50 milyar dolarlık kârı çoktan erimiş. Geçtiğimiz yıl 183 şirkete 38 milyar dolar yatıran şirketin aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi kazançları 2022’nin ilk çeyreğinde dip yapmış durumda.
Airbnb sadece konaklama deneyimiyle mi ilgili?
🐦 Haftanın Tviti:
Kelsey Glamour’un Airbnb hakkındaki tviti kısa sürede viral oldu. Airbnb uygulamasında listelenen evlerde otellerde karşılaşılması mümkün olmayan küçük jestleri anımsatan Kelsey, günümüzde Airbnb’nin standartlaşan ve düşen kalitesinden şikayet ediyor. Kelsey, para kazanmanın temel motivasyona dönüştüğü yeni ilanlardaki evlere gittiğinde sabun gibi temel ihtiyaç malzemelerinin bile bulunmadığını, hatta belli hijyen sorunlarının artık rahatsız edici raddeye geldiğini söylüyor. Benzeri şikayetler, otel sektörüne alternatif olarak hızla büyüyen Airbnb’nin marka değerini olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.
Bireysel tecrübelerin son dönemde hayal kırıklığı ile sonlanmasının yanı sıra bir de kısa süreli kiralamaların emlak piyasası ve şehir kültürü üzerindeki etkisi de oldukça şaşırtıcı. Bu durumu Airbnb neden Türkiye’de Avrupa’daki kadar tartışılmaz? başlıklı yazımda tartışmıştım.
Bitirirken
Yaz tatili nedeniyle bundan sonraki sayımız 10 Eylül’de çıkacak demiştik. Ancak değerli dostum Dr. Can Kasapoğlu, Zafer Bayramı nedeniyle savaş teknolojileriyle ilgili özel sayımıza misafir editör olmayı kabul etti. Eğer haftaya kadar bekleyemem derseniz Can’ın geçen seneki aynı başlıklı sayısına göz atabilirsiniz. Bakalım bir yılda, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere, savaş teknolojileri nasıl şekillenmiş.
Her hafta Çarşamba sabahı çıkan Global İşler+ Bülteni’nde teknoloji, toplum ve politikanın kesişiminde dünyada olup bitenlere bakıyor, Türkiye’de olanları anlamaya çalışıyoruz. Bu bülten size iletildiyse lütfen Substack üzerinden üye olun!
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net