

Discover more from Global İşler+
No.86 — 2022/23
Bu hafta işler güçler biraz yoğun geçti. O sebeple sadece yeni e-ticaret kanunuyla ilgili köşe yazımı paylaşıyorum. Sonrasında da Çin’deki e-ticaret düzenlemeleriyle ilgili eski içeriklerimize referanslar var.
🇨🇳 Dünyada e-ticaret düzenlemesi trendleri
Global İşler
Bu Cuma Dünya Gazetesi’nde yeni e-ticaret kanununu ve dünyadaki benzer düzenlemeleri yazmıştım.
E-ticarete ilişkin ilk ciddi adımlar Çin’de yapıldı. ABD’de rekabet hukuku alanındaki büyük isimlerden birinin geçen sene bana “aslında Çin’deki düzenlemeler çok başarılı ama ABD’de bunu yüksek sesle söyleyemiyoruz” dediğini hatırlıyorum.
Geçen sene e-ticaret kanunu ile paralel şekilde Çin'de Alibaba'ya karşı rekabet soruşturması açılmış ve Ant Financial'ın halka arzı ertelenmişti. Yeni düzenlemelere uyumluluk geliştirmeyen Alibaba 2,8 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı.
Bu NY Times incelemesinde de anlatıldığı gibi rekabet hukuku siyasetten ayrılamaz. Ülkemizde de e-ticaret kanunu gündemdeyken Rekabet Kurumu’nun e-ticaret pazarındaki soruşturma ve kararlarının arttığını görüyoruz.
Dijital kodamanlara en kararlı müdahalenin ABD’den değil Çin’den geleceğini 2021 tahminlerimde yazmıştım.
Çin'deki yeni hamleler rekabet politikalarında öncü olmak için mi yoksa Alibaba ve Didi'den başlayarak şirketlere "çökme" operasyonu muydu? Dünya Gazetesi’nde yazmıştım.
Sizlerden haftaya da bir seferlik müsaade rica edeceğiz. Haziran’ın son haftası yeniden teknoloji, toplum ve politika hakkında dolu dolu içeriklerle görüşmek üzere.
Bu haftaki sayımızı beğendiniz mi?
Meh 🤨 | Tadında 🙂 | Bilgilendim 🤓| Beğendim, ilettim 😎
Her hafta Çarşamba sabahı çıkan Global İşler+ Bülteni’nde teknoloji, toplum ve politikanın kesişiminde dünyada olup bitenlere bakıyor, Türkiye’de olanları anlamaya çalışıyoruz. Bu bülten size iletildiyse lütfen Substack üzerinden üye olun!
Bülteni Nesibe Kırış ile beraber hazırlıyoruz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net