No.76 — 2022/13
Her hafta Çarşamba sabahı çıkan Global İşler+ Bülteni’nde teknoloji, toplum ve politikanın kesişiminde dünyada olup bitenlere bakıyor, Türkiye’de olanları anlamaya çalışıyoruz. Bu bülten size iletildiyse lütfen Substack üzerinden üye olun!
Geçen Cumartesi doğum günümdü. O nedenle bu haftayı biraz hafif içerikle geçireceğiz. Önce emojilerin bilimsel analizi, sonra ABD’de yaz saati uygulamasının etkileri, sonra da “İstanbul Barcelona olsun derken Cakarta oldu” temalı köşe yazım var.
Doğum günü hediyesi vermek isterseniz, bülteni şimdi okuyacağını düşündüğünüz birine forward edebilirsiniz!
Emojiler ne ifade ediyor?
🔎 Haftanın makalesi:
Kullandığınız emojiler sizi ne kadar ifade ediyor? Emojilerle kendinizi daha iyi mi anlatıyorsunuz? Peki, dünyanın diğer yerlerinde bu ifadeler de sizin kullandığınız gibi kullanılıyor mu?
Nature dergisi emojiler üzerine yaptığı bilimsel bir makaleyi yayımladı. Makalede Apple’ın son işletim sistemindeki 74 emoji iki eksende değerlendirilmiş:
Memnuniyet (yatay eksen)
Yoğunluk (dikey eksen)
Araştırmaya göre, emojiler insanların duygusal durumlarını geleneksel araçlardan çok daha ayrıntılı ifade ediyor🤓
Bir saat dilimine takılmak, politiktir:)
📊Haftanın Grafikleri:
ABD Türkiye’yi takip etti ve son dönemli “sürekli yaz saatine geçme” tartışmaları başladı. Bir politikada uluslararası “trendsetter” olduk :)
Daha önce Dünya Gazetesi’nde yazmıştım. Ne enerji tüketimi ne de güneş sevdası kış saati veya yaz saati uygulamalarını kaldırmak sandığımızdan daha kompleks bir tercih. Artık kendinizi dünyanın neresine yakın hissettiğinizin, sabah işe ya da okula gitmek zorunda olup olmadığınızın veya akşamları ne kadar dışarıda eğlenmek istediğinizin işareti. O nedenle de siyasi bir tercih.
ABD’de Senatoda oy birliği ile kabul edilen tasarıya göre yaz saati uygulaması kalıcı olacak. Tasarı ilerleyip kanunlaşır mı bilinmez ama etkilerini Vox incelemiş:
Yaz/Kış saatini kaldırmak uzun vadede “makul gün” doğumu ve gün batımı saatlerine sahip olduğumuz günlerin sayısını nasıl değiştiriyor?
“Makul gün”de güneşin sabah 7'de veya daha erken doğması veya akşam 5'ten sonra batması yani bir şekilde işten önce veya sonra güneşle biraz olsun zaman geçirilebilme fırsatımız olması gerekiyor.
Birçok insanın, yılın büyük bir bölümünde makul olmayan gün doğumu zamanlarına sahip olduğu yılda iki kez yapılan saat değişimlerinin statükosunda harita:
Yaz saati uygulaması kaldırılırsa (yani, tüm yıl kışın ayarlanan saate takılıp kalırsak):
Bu da yaz saati uygulamasının hep etkin olduğu harita:
Yukarıdaki haritalardan hangisinin sizin tercihiniz olacağı farklılık gösterir. Ama yaz saatini yıl boyunca sürdürüp sürdürmek veya onu tamamen kaldırmaktansa; gerçek fayda mevsimlere göre iş ve okul sürelerini ayarlamaktan geçiyor.
Londra’ya akan oligark paraları ve İstanbul…
🖊 Global İşler Köşesi:
Gayrimenkul sektörünü canlandıralım diye başlattığımız 250 bin dolara ev alana vatandaşlık uygulaması, hem vatandaşımızı mağdur ediyor, hem de marka değerimizi ve uzun vadede gayrimenkul değerimizi de düşürüyor. Bu uygulamaya derhal son vermeliyiz. Neden mi?
Bu hafta Dünya Gazetesi’nde yazdım.
Veri diplomamasi tam gaz
🤯 Dijital Kodamanlar:
AB, geçen hafta Dijital Piyasalar Yasası’nda (DMA) uzlaşıya vardı. Hemen sonra ABD ile AB sınır ötesi kişisel veri transferi konusunda uzlaşma sağladı. Veri diplomasi gittikçe önem kazanıyor.
O sırada bizim mahkemelerde durum şu:
Bitirirken…
Bu haftaki sayımızı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bültenimizden yararlanabilecek başka arkadaşlarınıza da iletebilirsiniz!
Meh 🤨 | Tadında 🙂 | Bilgilendim 🤓| Beğendim, ilettim 😎
Bülteni Nesibe Kırış ile beraber hazırlıyoruz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net