No.47
Bu hafta gündemimizde fintek ve sınırötesi veri transferine dair iki yeni rapor var. Geçen haftanın bülteninde fazlasıyla bahsettiğimiz sosyal medya kanununa yönelik Dünya Gazetesi yazımdan sonra, İngiltere’de Facebook’un nasıl sıkıştığından söz edeceğiz. Keyifli okumalar!
Fintek ve kapsayıcılık: Hindistan Yığını (India Stack)
👁 Haftanın Raporu:
Hindistan’da e-devlet altyapısı dijital kimlik ve ödeme üzerinden açık bir sistem şeklinde geliştiriliyor. Bu inovatif altyapı IMF’nin de dikkatini çekmiş ki geçen hafta bu konuda bir rapor yayımlandı.
Türkiye’de her uygulamanın ilgili bakanlık tarafından geliştirildiği e-devlet sistemi yerine Hindistan’da altyapı arayüzlerle tüm geliştiricilere açık. Bu altyapıya “India Stack” deniyor. Yani uygulamalar birbirinin üzerine yığın şeklinde gelişiyor.
Hindistan’da fintekin bu altyapıyı kullanarak hızlı gelişimine şaşmamak lazım. Ancak önemli olan fintekin e-devlet için nasıl bir havuç olarak kullanıldığı. Vatandaşlar pratik faydasını gördükleri sistemlere daha hızlı adapte oluyor.
Sistemin katmanları şöyle:
1. Sunusuz katman: Kimlik doğrulamasına ve bilgilerin veri kümeleri arasında eşlenmesine olanak sağlayan Aadhaar dijital kimlik sistemini içeriyor
2. Kasasız katman: Ödeme arabirimi birlikte çalışabilir ödeme sistemi üzerine kuruluyor.
3. Kağıtsız katman: Geleneksel kağıdın yerini alabilecek dijital belgelerin doğrulanmasını sağlıyor.
4. Onay katmanı: Kullanıcılarla finansal kurumlar arasında aracı olarak görev yapan veri yedieminlerinin işlemesini içeren, verinizi bir kurumdan diğerine transfer edebilmenizi sağlayacak katman (Bu katman hala geliştiriliyor).
🎯Veri yönetişimi
👁 Haftanın Dosyası:
Yale Hukuk Fakültesi’nin hazırladığı Ağustos 2021 tarihli Shifting Narratives and Emergent Trends in Data-Governance Policy raporu Hindistan, Çin ve Avrupa Birliği'nde veri yönetişimindeki eğilimleri ve ayrıntıları açıklıyor.
Ekonomi politikalarında veri yönetimi
🎯 Ulusal veya bölgesel ekonomik kalkınması sınırlar içerisinde kurumlar arasında veri paylaşımını teşvik eden politikalar.
Veri sınıflandırılması
🎯 Kişisel veriler - kişisel olmayan veriler gibi kategorilerin yanında güvenlik açısından öncelikli olan ve olmayan veri alt kategorilerin belirlenmesi. Kritik olmayan verilerin transferinin liberalleşmesi.
Veriye erişim
🎯 AB ve Çin, kamuya ait veri setlerine erişime odaklanıyor. Hindistan'da ise Facebook gibi yabancı özel şirketlerin sahip olduğu verilere erişimin açılması yönünde politikalar gündemde.
Veri değişimi
🎯 Sınır ötesi veri alışverişini veya benzer mekanizmaları sağlama politikaları giderek yaygınlaşıyor.
Sosyal medya düzenlemesinde Almanya modeli mi geliyor?
📝 “Global İşler”:
Geçen sene gündemimizde olan bir yasa değişikliğinin bu sene tekrar önümüze gelmesi ne garip değil mi? Bir önceki sayımızda sizlere sosyal medya kanunları dosyası hazırlamıştık. Bu haftanın Global İşler yazısında sürekli yinelenen “Almanya modeli”ni tartıştım. Bakamlım bizim model Almanya’ya benziyor mu?
İngiltere vs Facebook
🤯 Dijital Kodamanlar Köşesi:
Gün geçmiyor ki Zuck’ın yeni bir adımı rekabet düzenleyicilerini alarma geçirmesin. Facebook, Birleşik Krallık'ta alınması muhtemel bir karar ile Giphy'yi elden çıkarmak zorunda kalabilir. Artık dijital kodamanların yeni şirketleri satın almaları eskisi gibi kolay olmayacağa benziyor.
Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA), bu yılın başlarında Facebook'un Snapchat, TikTok ve Twitter gibi sosyal ağlara yönelik en büyük gif tedarikçisi olan Giphy'yi satın almasıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattı ve geçen yıl gerçekleşen 400 milyon dolarlık anlaşmayla ilgili bir dizi endişeyi iletti.
CMA, birleşmenin rekabete zarar verdiği sonucuna varırsa kullanıcıları korumak için "gerekli önlemleri alacağını" söylüyor. Nihai karar 6 Ekim'de verilecek.
Anlaşmanın ardından Facebook'un Giphy'nin ücretli reklam ortaklıklarını sonlandırmasına atıfta bulunan düzenleyici, bu kararın firmanın reklam genişlemesini etkili bir şekilde durdurduğunu söylüyor. CMA, bunun daha geniş reklamcılık sektöründe inovasyon üzerinde bir etkisi olduğunun altını çiziyor.
Peki neden?
CMA, Facebook'un Instagram sosyal medya sitesiyle entegre olmayı hedefleyen Giphy'i devralmasının diğer sosyal medya sitelerine gif verilmesinin durdurulmasına neden olabileceğini ortaya koydu.
Sosyal medyanın ötesinde satın almanın 5.5 milyar dolarlık görüntülü reklam pazarında Facebook'a potansiyel bir rakibi ortadan kaldırabileceği de endişeler arasında.
🐦 Haftanın Tvit’i:
Geçen haftaki bültende ele aldığımız ABD kripto düzenlemesinin Senato’dan geçmesinden sonra Biden’a da senatörlere de sektörden tepkiler yağdı.
Global İşler +’tan bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Bülteni beğeniyorsanız bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗Web: ussal.net