No.28
Bu hafta sizi ülke gündeminden kafanızı kaldırmaya davet ediyorum. Ana konumuz koronanın birinci yılında ofislerin ve iş hayatının geleceği. Sonra Harvard Üniversitesi’nden çıkan bazı yeni araştırmalara bakacağız.
Yeni kurulan Clubhouse Global İşler + Kulübü’ne buradan katılabilirsiniz. Bu akşam 20.00’de Clubhouse’daki “21. Yüzyılda Gelişen Pazarlarda İnovasyon” başlıklı odamızda konuğumuz TEPAV Başkanı Güven Sak.
🏋🏻 Future of work
📝 Haftanın Raporu:
Çalışma hayatının geleceği, özellikle korona sonrası neler olacağı, bültenimizdeki ana temalardan biri. Geçen hafta İngiltere’deki düşünce kuruluşu Demos güzel bir rapor yayınladı. Hem ofislerinizin hem de kariyerinizin geleceği açısından göz atmanızı öneririm.
Eskisi gibi her gün ofis hayatına geri dönmeyeceğimiz, patrona akşamüstü görünmenin önemini yitireceği, ancak sosyalleşme ihtiyacının farklı bir ofis pazarı oluşturacağı, belki “beraber çalışma alanlarının” öne çıkacağı konusunda artık konsensüs var.
Bu değişimin her çalışan üzerinde etkisi farklı: Gençler için önemli olan çalışma hayatında daha çok öğrenmek, ilişki ağları geliştirmek, arkadaş ve eş edinmek. İhtiyarların ise böyle bir kaygısı yok. Ofiste bulunmanın faydası ve maliyeti iki jenerasyon için bambaşka. Siz hangi gruptasınız? Çalışma hayatındaki değişimin etkilerini nasıl göğüsleyeceksiniz?
Çalışmanın ofiste bulunmayla eş tutulduğu bir paradigmadan her yerde çalışılabilecek bir paradigmaya geçince bunun hukuki sonuçları da olacak. Mesela İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin Uber şoförlerinin yolcu taşımadıkları zaman için de asgari ücret hak ettiklerine dair kararını nasıl yorumlamak lazım? Dün Financial Times’da çıkan Sarah O'Connor’ın “Bazen İş Başında Uyumak İçin de Para Kazanılmalı” yazısını okumanızı tavsiye ediyorum.
👩🏻💻 Haftada ortalama 108 saatlik mesai
📊 Haftanın Anketi:
"Çalışma Koşulları Anketi" başlıklı bir Goldman anketinin sunumuysa geçenlerde internete sızdı. Özellikle gençlerin uzun çalışma saatleri ve yapılan insanlık dışı iş taleplerine tepkisi dikkat çekiyor.
Ankete katılanlar, anketin yapıldığı hafta ortalama 108 saat çalışmışlar. Bu da pazartesi-pazar arası her gün sabah 9’dan geceyarısına kadar çalışmaya eşdeğer.
Bu gelişmelerin bazılarını tam bir yıl önce Dünya Gazetesi’ndeki yazımda tartışmıştım.
İnovasyonun etkileri her yerde aynı mı?
📝 Haftanın makalesi:
Son zamanlarda Afrika’daki sanayileşme neden eskisi kadar formel istihdam yaratmıyor? Değerli hocam Harvard Üniversitesi profesörü Dani Rodrik ve ekibi son araştırmasında bu soruya cevap aramış.
Türkiye ekonomisini daha iyi anlamak için artık Afrika ülkelerine bakmanın da fayda olduğunu düşünüyorum.
Sorunun iki muhtemel cevabı var:
Gelişmiş ülkelerden kopyalanan inovasyonlar, işgücü kıtlığı olan bu pazarlara göre tasarlandığı için aslında gelişmekte olan pazarlarda optimal sonuç vermiyor.
Üçüncü dünya ülkelerine birinci dünya kuralları koymayı modernlik sanarsanız çevik girişimcilerin şirketlerini büyütmesinin önünü kesiyorsunuz. OECD’nin son Türkiye raporunda da buna dikkat çekilmişti. Raporla ilgili Dünya Gazetesi haberi de burada.
📢 Haftanın Duyurusu:
Bu yeni araştırmayı akşam (24 Mart 2021, TSI 20.00) değerli hocam Güven Sak ile Clubhouse’da Global İşler+ Odası’nda tartışacağız.
Nedir bu ürün uzayı?
📝 “Global İşler”:
Bir hafta önce açıklanan ekonomi reformları paketininde en çok konuşulan unsurlardan biri “ürün uzayı” oldu. Yine Harvard Üniversitesi çıkışlı bu tekniği geçen haftaki Dünya Gazetesi yazımda tartıştım.
Lina Khan
🐦 Haftanın Tviti:
Lina’yı Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz etknlikten de hatırlarsınız. Lina Khan akademik çalışmalarını uygulamaya dönüştürebilen ve yeni fikirlerin, entelektüelliğin post-truth çağında hala bir anlam ifade ettiğini yeni nesillere gösterebilen nadir akademisyenlerden. Bültenimizin okuyucuları böyle kişilerle konuşma imkanı da yakalıyor.
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz.
26 Mart Cuma günü doğum günüm 🙈, nice yıllara beraber girmek dileğiyle.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗 Web: ussal.net