Global İşler +
🧠 Facebook, 👩🏻💻 Ofislerin geleceği, 🛵 Gig ekonomisi, 🚗 Tasarruf için araba satın almak,
No.30
Bu hafta Facebook’a değişik bir bakış açısı ile başlıyoruz. Sonra gündemimizde ofislerin geleceği, gig ekonomisi regülasyonları ve tasarruf aracı yokluğunda arabalara artan ilgi var.
Bu akşam (7 Nisan 2021) 20.00’de Clubhouse Global İşler + Odası’nda buluşuyoruz. Hep soyut konular konuşacağımıza bu hafta pratik bir beceriyi ele alalım istedik. “Nasıl iyi yazı yazılır?” konusunu bu işin hocası değerli dostum Esen Çağlar ile ele alacağız.
Facebook’tan yeni algoritma
📰 Haftanın Makalesi:
İngiltere’nin eski başbakan yardımcısı Nick Clegg, Facebook’un global kamu ile ilişkilerinin başına geçmişti. Sık sık eleştirsem de Clegg’in ne kadar zor bir işi olduğunun farkındayım. Silikon Vadisi zihniyetine politikadaki ince dengeleri anlatmak, işlerin tek yönlü ilerlemediğini izah etmek deveye hendek atlatmaktan zor. Clegg içeride bunu yaparken, dışarıda da Facebook’un imajını düzeltmek gibi neredeyse imkansız bir misyon üstlenmiş durumda.
Clegg’in bu hafta yayınladığı 5,000 kelimelik yazısını bu çerçevede değerlendirmek lazım. Bu alandaki iki guru Benedict Evans ve Azeem Azhar’ın yazıyla ilgili değerlendirmelerine bakalım:
Benedict Evans- “Nick Clegg algoritmik içerikten bahsederken şunlara değiniyor: (1) Fikirlere yön veren algoritmalar, kutuplaşmaya sebep olan içeriğin noksan olmasına sebep oluyor ve (2) ayrıca toksik içerik oluşturmak hiçbir sosyal ağın yararına değil. Daha fazla angajman reklam verenlerin hoşuna gitmediği takdirde her zaman kar getirmez, hele ki kullanıcıları platformu terketmeye itiyorsa. Clegg ne derse desin gerçekleri görenler fikirlerini onun dediklerine göre şekillendirmeyecek.”
Azeem Azhar- “Clegg soruyor: “Özel bir şirket, şiddet ve taciz teşviki gibi ciddi taciz olaylarının önlenmesinin dışında, sisteminde yer alan fikirlerin kontrolü için herhangi bir müdahalede bulunmalı mı? Eğer öyleyse, bu kararı kim vermeli? Bağımsız bir uzmanlar topluluğu mu? Ya da devletler vatandaşlarının içine gireceği konuşmalara sınırlandırma getirmeli mi? Özellikle ABD gibi derinden kutuplaşmış bir toplumda sağlıklı bir ulusal söyleşinin nasıl olması gerektiği hususunda hemfikir olmak mümkün mü? İnternetin sınırsız olduğu ve ifade özgürlüğü kurallarının çok kültürlü bakış açılarına uyum sağlaması gerektiği gerçeğini anlamayanlara nasıl izah edeceğiz?” Clegg’in bu sorularını özellikle alıntılıyorum, çünkü bunların hepsi sormamız gereken doğru sorular. Clegg bizi Facebook’un cevaplar için doğru adres olduğuna ikna edemeyebilir, ama bu bizim bu sorulara aktif olarak cevap aramamız gerektiğini değiştirmiyor.”
👩🏻💻 Birbirimize açtığımız Zoom kredisinin sonuna geldik
📝 “Global İşler”:
Eğer yaptığınız iş yeniliğe dayalıysa farklı perspektifler edinmeniz, farklı perspektifler edinmek için yeni kişilere güvenmeniz, güvenmek için de fiziken zaman geçirmeniz lazım. Kimsenin yeri yurdunun belli olmadığı açık ofislerin kaosu çalışanlar arası fiziki iletişimi %70’e kadar düşürüyor (bu güzel New Yorker yazısına göz atın).
ABD’de 1920’lerdeki içki yasağında patent alım oranı yüzde 18 düşmüş (ilginç bir akademik makale). Alkol inovasyonu artırdığı için değil, barlar kapanınca sosyal etkileşim azaldığı için.
Devamı Dünya Gazetesi yazımda.
Yatırımcıların işçi hakları hassasiyeti
📰 Haftanın Haberi:
🛵 Teknoloji işlerinde artan regülasyon riski yatırımcı tercihlerini de yönlendiriyor. Son günlerde gündemdeki konu gig ekonomisi işlerinin regülasyonu.
Geçen hafta yemek dağıtımı işi yapan Deliveroo’nun halka arzı sönük geçti. İngiltere'nin en büyük yatırım kuruluşlarından Aberdeen Standard, Aviva Investors, BMO Global, CCLA, LGIM “çalışan haklarına ilişkin endişelerinden dolayı” Deliveroo’ya yatırım yapmayacaklarını açıkladı.
Uber’in ilk lobicisi üstadımız Bradley Tusk da Uber hisselerini en kısa sürede sattığını ve Deliveroo’ya yatırım yapmayacağını açıkladı. Bradley Tusk kimdir diye merak ederseniz “The Fixer: My Adventures Saving Startups from Death by Politics” kitabını öneririm.
Global İşler+’ın 24. sayısında İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin Über sürücülerinin “işçi” haklarında istifade etmesi gerektiğine dair kararını anlatmıştık, geçen ay ise İtalya’da baş savcılık çalışanlarının haklarını korumadığı için büyük çaplı teslimat şirketleri aleyhine iddianame hazırladı.
🐦 Haftanın Tviti:
Komünizmin yıkıldığı yıllarda Rusya’da en cazip yatırım aracı araba haline gelmişti. Yükselen enflasyona karşı faizler düşüktü. 40 yıl sonra Türkiye’de, gerek döviz kuru gerekse hızla değişen faiz ve vergi politikaları nedeniyle araba en iyi yatırım aracı haline gelmiş durumda. Eylül ayında bir Dünya Gazetesi yazımda ele almıştım.
Teknoloji işlerinde kamu ile ilişkiler nasıl yapılır?
🎙️ Haftanın Podcast’i:
Cenk Sidar’ın konuğu olduğum podcast yayınında Türkiye’deki teknoloji regülasyonlarının altyapısı, bu süreçte yaşanan sıkıntılar ve teknoloji ekosisteminin geleceği hakkında konuştum. Umarım siz de dinlerken keyif alırsınız:)
İyi yazı nasıl yazılır?
📢 Haftanın Duyurusu:
📝 Bu hafta Politik Analiz Laboratuvarı (PAL) yönetici ortağı ve Bilkent Üniversitesi “Analytical Writing” dersi hocası değerli dostum Esen Çağlar ile “Nasıl iyi yazı yazılır?” konusunu tartışıyoruz. Esen’in bu konudaki dersinin plan ve kaynakçasına buradan göz atabilirsiniz. Akşam 20.00’de Global İşler + Odası’ndaki Clubhouse yayınımızda görüşmek üzere.
Clubhouse Global İşler + Kulübü’ne buradan katılabilirsiniz.
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Beğeniyorsanız bir arkadaşınıza forward edebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗Web: ussal.net