Global İşler+

Share this post

Global İşler +

www.globalisler.com

Global İşler +

📱 Yeni Instagramlar ve Influencer dünyası, 🔮 Lans King'in kolunda NFT mikroçipi, 💹 Kripto varlıklar nasıl düzenlenmeli?, 🌐 G20 ve G7 notları

Ussal Sahbaz
Jun 9, 2021
14
Share this post

Global İşler +

www.globalisler.com

No.38

Bu hafta biraz magazin yapalım: Önce yeni Instagram’ları ele alacağız. Sonra eline çip taktıran sanatçı Lans King’in NFT’leri var. Ayrıca kripto varlık ve uluslararası veri transferi düzenlemeleri de gündemimizde.

Bültenimizi beğeniyorsanız sosyal medyada paylaşmayı unutmayın! :)

Share Global İşler+


📱 Yeni Instagram’lar

🗞Haftanın Haberi:

Influencer dünyası nereye gidiyor? Ocak ayında bir yazımda “Eğer çok takipçiniz varsa profilinizi canlı tutup kazanç elde etmekle doğallık arasında denge kurmak zor. Yine de mesela aynı bedende doktor, cilt bakım uzmanı, sporcu olup bu dengeyi tutturan fenomenler görebiliyorsunuz.” demiştim.

Rex Woodbury’nin bülteni 3 yeni startap üzerinden yeniden şekillenen bir sosyal medya fikrini ele almış. Biz de sizlerle paylaşalım:

(1) Son zamanlarda özellikle Fransa’da duyulan “BeReal” diye bir uygulama var: Her gün rastgele bir zamanda bildirim üzerine o an yaptığınız şeyin fotoğrafını çekmek için iki dakikanız var. Uygulamanın fikri filtrelenmemiş doğaçlama hayat kesitlerini yakalamak.

(2) Bir de mesela “Poparazzi” var. Bu uygulamada durum biraz daha farklı. Poparazzi’de ön kamera yok, selfie çekemiyorsunuz. Amaç “ben merkezli sosyal medyadan uzaklaşmak”. Siz arkadaşlarınızı çekip koyuyorsunuz, onlar da sizi. Ayrıca fotoğrafları paylaşırken filtre koymak vb. gibi oynamalar da yapamıyorsunuz.

(3) Son olarak da Dispo’dan bahsedelim. Sloganları “anda yaşayın”. Uygulamayı açıp bir fotoğraf çekiyorsunuz, fotoğraf ertesi sabaha hazır oluyor. Bir nevi “tab ettirme” nostaljisini dijital olarak yaşatıyor sizlere.

Influencer’ların etkisi

Statista’nın aşağıdaki infografiğine göre Hindistan veya Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde influencer’lar daha etkili. Sizce neden böyle?

Yorumlarınızı bekliyorum:)

Türkiye'de influencer'ların etkisini fark edenlerden! Mayıs ayında yayımlanan "Sosyal Medya Etkileyicileri Kılavuzu" influencer’ların tanıtımlarının "pazarlama" faaliyeti olarak görülmesi ve bir iş gibi kabul görmesi için atılan ilk adımlardan. Influencer'lar bu kılavuzdaki yükümlülüklerine göre kendi kullanmadıkları bir ürünün tanıtımını yapamayacak ve iş birliği içeriklerine bu durumu belirtecek ibareler koyacaklar. Böylece toplumda "gerçek" algısının biraz daha değişmesi ve influencer'ların kullanmadıkları ürünlerin pazarlamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.


🔮 NFT Dosyası: Geleneksel Kültürel Yaşam vs. Hiper gerçeklik

📰 Haftanın Haberi (2):

NFT satışları birkaç ay öncesine göre yüzde 90 düştü ama NFT’ler hayatımızda kalıcı olacak gibi. Sanatçı Lans King için kalıcılık kesin: Lars, eline cerrahi müdahale ile bir NFT mikroçip yerleştirtmiş. King’in dijital eserleri elindeki bu mikroçipe bağlı. Cam bir kapsül içinde yer alan mikroçip, bir blok zinciri kodu ve Lans King’in kendi dijital ve fiziksel eserlerinde kullandığı algoritmanın kodlarını içeriyor.

  • Bu konuda BBC belgeseli “The Cultural Frontline”daki ilginç bölümü izleyebilirsiniz.

Bu hiper gerçeklik ürünü eserler, mikroçipte saklanan algoritmadaki kodlardan ve animasyonlardan oluşuyor. Filozof Baudrillard’ın da değindiği gibi, bir hiper gerçeklik bize gerçeklik olarak sunuluyor. Bir makalede de bahsedildiği üzere:

“Dijital devrim, kültür ve sanatın dönüşümünü ortaya çıkarmaktadır. Bu dönüşüm sürecinde, siber alanda, herkes her şeyi ‘bildiğini!’ iddia etmeye ve kendilerini yaratıcı aktiviteye sahip birer ‘sanatçı’ olarak görmeye başlamıştır. Oysa gerçek yaşamda, kimse gerçeğin ne olduğunu bilmemekte, bu anlamda sanal gerçeklerin esiri olmakta ve bu noktada, sanat bağlamında da yaratıcı eylem değersizleştirilmektedir. Bu durumun bir sonucu olarak özneler, kimliklerini kaybetme durumuna gelerek bir hiper gerçeklik ile karşı karşıya kalırlar.”

“Yahu neler oluyor böyle? NFT, kripto sanat ben atladım bu işleri!" diyorsanız sizi biri Türkçe (BBC) biri de İngilizce (TIME) olan kaynaklara yönlendirelim.


Kripto varlıklar nasıl düzenlenmeli?

📝 “Global İşler”:

NFT demişken kripto varlıklarla ilgili düzenlemeler de Ankara’nın gündeminde. Konuyu geçen cuma Dünya Gazetesi’ndeki yazımda ele aldım. Dedim ki:

“Zenginliğin sırrı yeni teknolojilere uygun regülasyonlar geliştirmek. Regülasyonları esnek ve tutarlı ülkeler, dünyanın her yerinden girişimci çekiyor. Bu girişimcilerin kurdukları işlerle herkes zengin oluyor.  Kripto varlık regülasyonlarına da yaklaşımın temelindeki soru dünyada bu alandaki inovasyonu nasıl ülkemize çekebileceğimiz olmalı. “


🌐 G7 ve G20 notları

👁️ Haftanın Notları:

Verinin uluslararası transferi konusunda gelişmiş ülkeler arasında standartlar oluşmaya başlıyor. Bu hafta İngiltere’deki G7 zirvesi önemli bir dönüm noktası olabilir.

Geçen ayki G7 Teknoloji Bakanları bildirisinde uluslararası veri dolaşımının güvenli veri dolaşımını desteklenmesi gerektiği konsensus ile vurgulanmıştı.

  • Aynı bildiride referans yapılan yeni OECD raporu, 2008’den bu yana 72 ekonomi arasındaki 29 ticaret anlaşmasının veri dolaşımına ilişkin hükümler içerdiğini belirtiyor. Anlaşmalardaki tüm hükümler aynı derinliğe sahip olmasa da sözleşmelerin %45'i veri akışlarına ilişkin bağlayıcı taahhütler olduğunu vurguluyor.

Bakalım gelişmiş ekonomileri bir araya getiren G7’nin bu tavrı, Türkiye dahil gelişmekte olan ekonomileri de kapsayan G20’de nasıl karşılık bulacak? 2019 Osaka Liderler Zirvesi’nde, Hindistan ve Endonezya verinin sınırötesi serbest dolaşımına sıcak bakmayınca, bu durum konunun “güvenli serbest veri dolaşımı” gibi yuvarlak bir ifadeyle gündeme alınmasına sebep olmuştu. G20 2020 Suudi Arabistan Dijital Ekonomi Bakanlar Bildirisi’nde serbest dolaşım konusu tekrarlandı. Veri dolaşımının ne kadar önemli olduğu üzerinde duruldu ve bu konunun paydaşlarla çalışarak önceliklendirileceği belirtildi. Ancak konu sürüncemede kaldı.

🐦 Haftanın Tviti:

G20’de uluslararası veri transferine muhalif seslerden, Hindistan’ın önemli kuruluşlarından ORF’nin Başkanı değerli dostum Samir Saran, ulus devletlerin dijital ekonomide yaşadıkları politika sorunları hakkında bir tvitsel yapmış ⬇️

Twitter avatar for @samirsaran
Samir Saran @samirsaran
#BigTech, #State and the individual. Follow this thread for some excellent essays discussing the persistent and escalating face-off amongst key stakeholders of our #DigitalPlanet 👇🏽 🧵 #India #SocialMedia
Twitter avatar for @orfonline
ORF @orfonline
The face-off between Twitter and the State in India is part of a larger debate around Big Tech taking on sovereign powers. ORF curates publications that address the issue of expanding reach of #BigTech & regulations & accountability mechanisms urgently needed. Follow this thread
12:49 PM ∙ May 26, 2021
63Likes20Retweets

Global İşler +’tan bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Bülteni beğeniyorsanız bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.

🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN

📝 Medium: Ussal Şahbaz

❗️Telegram: Global İşler

🔗Web: ussal.net

Share this post

Global İşler +

www.globalisler.com
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Ussal Sahbaz
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing