No.33
Bitcoin’le ilgili her hafta yeni bir şey öğreniyoruz. Bu hafta ilk olarak Bitcoin’in nasıl daha fazla güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi geliştirmesini sağlayabileceğine bakacağız. Sonra yeni e-skuter düzenlemesinin nasıl piyasada rekabeti düşürdüğüne göz atıp Çin’de Jack Ma’nın internet imparatorluğu Alibaba’nın savaşını inceleyeceğiz.
🤑 Bitcoin dosyası
🌳 Bol ve temiz enerjinin geleceği için Bitcoin
📑 Haftanın Makalesi:
Bitcoin'in yıllık elektrik tüketimi Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Arjantin'den fazla (kaynak: 10 Şubat 2021 tarihli BBC haberindeki Cambridge Üniversitesi verileri).
Peki aslında bitcoin yenilenebilir enerjinin yayılması için çözüm olabilir mi?
Peki bitcoin madenciliği “hesaplanmayan bir sonuç çıkararak” yenilenebilir enerjinin gelişmesine yarayabilir mi? Bitcoin madenciliği bu sorunları büyük ölçüde çözerek şebekelerin çok daha fazla yenilenebilir enerji üretmesine katkı sağlıyor. Daha fazla güneş ve rüzgar enerjisi altyapısı kurulduğunda, yeni jenerasyon teknolojilere dair maliyet eğrileri hemen aşağı çekiliyor. Sıfır marjinal maliyete adım adım! ARK Invest ile Square’in bu konudaki makalesine göz atın.
🎬 Haftanın Videosu:
“Dur bir dakika, ben bu konularda geriden geliyorum” diyorsanız; dijital para ne, sanal para ne, kripto para ne? @ErdemErkul güzel güzel anlatmış:
📸 Haftanın Fotoğrafı:
Teknolojide geri kalmamızın nedeni için e-skuter yönetmeliğine bakın
📝 “Global İşler”:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı geçen hafta e-skuter konusunu düzenleyen bir yönetmelik yayımladı. Açıkçası bu düzenlemenin tek sonucu piyasada rekabetin azalması olur.
Rekabet inovasyonun önünü açar. Rekabetin olmadığı, yasakların ve sınırlamaların çok olduğu pazarlarda yeni teknolojilerin kullanımı gelişmez. Vatandaşın hayat standardı düşer. Teknolojiyi kullanamayan uluslar teknoloji de geliştiremezler. Sonra bir bakarsınız e-skuterci martılar rekabet yokluğundan şişmiş devekuşu olmuş. Dünya Gazetesi yazımda ele aldım.
Çin vs. Alibaba: yeni hamle merkez bankasından
📰 Haftanın Haberi:
Birkaç ay önce Çin'de Alibaba'ya karşı rekabet soruşturması açılmış ve Ant Financial'ın halka arzı ertelenmişti. Yeni düzenlemelere uyumluluk geliştirmeyen Alibaba 2,8 milyar dolar cezaya çarptırıldı.
Bu NY Times incelemesinde de anlatıldığı gibi rekabet hukuku siyasetten ayrılamaz.
Dijital kodamanlara en kararlı müdahalenin ABD’den değil Çin’den geleceğini 2021 tahminlerimde yazmıştım.
Şimdi de Çin Merkez Bankası, bir veri imparatorluğu olan Ant Grup’un kredi / ödeme verilerini devlet yönetiminde bir şirkete vermesini istiyor. Bu Alibaba konusu oldukça karmaşık. Otoriter rejim var diye illa her şeye bir kişi karar vermiyor, Çin’deki karar alma mekanizmalarında ne kadar çok katman olduğunu bu yazıda ve aşağıdaki tvitte daha detaylı görebilirsiniz. Birçok ülke için yol gösterici bir analiz.
🐦 Haftanın Tviti:
Bir yasa geçirmek, bir karar almak için Çin’de nasıl bin takla atılması gerektiğini de aşağıdaki şema çok iyi anlatıyor.
Global İşler +’tan bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Beğeniyorsanız bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗Web: ussal.net