No.46
Bu hafta itibarıyla yeni bir seriye başlıyoruz. Bundan sonra Dijital Kodamanlar Köşemiz olacak, burada rekabetten tutalım sosyal medya düzenlemelerine kadar birçok alanı ele almaya çalışacağız. Baktık her hafta illa bir gündemi var, biz de buna ayrı bir alan açalım dedik.
ABD’deki kripto varlık düzenlemesi ile giriş yapıyoruz. Daha sonra Çin’in BigTech takıntısı üzerine hazırladığımız dosya ile devam edeceğiz. Sonra Dijital Kodamanlar köşesine bakıp üniversite tercihlerine dair bir tavsiye yazısı ile sonlandıracağız.
Keyifli okumalar!
🇺🇸 ABD Kripto Düzenlemesi
🗞 Haftanın Haberi:
Senatörler kriptoya da el attı. Piyasa aktörlerini pek de mutlu etmeyen bir tasarı hazırlayan senato, kripto paralarla işlem yapıp komisyon kazancı elde eden kişi ve kuruluşların menkul kıymet piyasasında işlem yapan herhangi bir kişi veya kuruluşla aynı kurallara tabi olmasını amaçlıyor. Dün yapılan oylama ile metin senatodan geçti.
Büyük tartışma ise kripto para literatüründe ‘broker’ olarak bilinen komisyoncuların, kullanıcıların kripto para alım satımı için ne kadar ödediği gibi bilgileri devlete bildirme zorunluluğundan çıkmıştı.
Karşı komuoyu da oluşturulmaya çalışılıyordu:
🇨🇳 Çin ve BigTech takıntısı:
👁 Haftanın Dosyası:
Çin'in özel teknoloji sektörü, birçok süper uygulama ile finans konusundaki hakimiyeti nedeniyle Batı muadillerine göre daha da güçlü. Toplum ve parti içinde büyük bir etki yaratmış olan teknoloji şirketlerine karşı düzenlemelerin gelmemesi bu büyümenin etkilerindendi. Son zamanlarda ise Çin’in BigTech takıntısı diğer ülkelere göre biraz ağır basıyor.
Bu durumun ABD-Çin ilişkilerinde ve Amerika iç politikasında da büyük etkiler yaratacağı söyleniyor. 2019’da ABD’nin artan anti-tröst davaları Çin ile arasındaki savaşın Çin lehine işlemesine sebep olmuştu. Şimdi ise denge tekrar değişiyor. Peki neden ve nasıl?
ANT Group Holding'in kurucusu Jack Ma geçtiğimiz Ekim ayında Bund Zirvesinde hükümeti aşırı düzenlemeler sebebiyle eleştirdiği için, Çin'in teknoloji sektörü otoriterleşti. Bu sebeple regülasyon politikalarının intikamdan fazlası olduğu düşünülüyor. Bir diğer görüş ise Çin’in bu agresif yaklaşımının rekabet açısından olumlu olacağı yönünde.
Çin hükümeti ANT Group’a ne tür yaptırımlar uyguladı?
Alibaba’nın halka açılmaya hazır olduğu günden hemen önce (dünya tarihinin en büyük IPO'unda), Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu bir toplantı organize etti. Komisyon, şirketinin tanımladığı özelliklerin çoğunun yasadışı olduğunu bildirdi.
ANT'in IPO'su aniden iptal edildi. Şirket 70 milyar dolar değer kaybetti.
Nisan ayında hükümet, ANT'in ana şirketi olan Alibaba'ya anti-tröst ihlalleri için 2.8 milyar dolarlık para cezası verdi.
Sadece ANT Group’la da kalmadı.
Tencent Holdings (ANT’ın rakibi) ve Baidu rekabete aykırı uygulamalardan dolayı ceza aldı.
Didi Global, uygulama mağazalarından çekildi ve veri güvenliği ve gizliliği hakkında bir soruşturma yürütüldü.
Anti-tröst ve kişisel veri koruması dahil olmak üzere, Big Tech'i denetlemek için daha uzun ömürlü, yeni taslak kurallar yayımlandı.
🤯 Dijital Kodomanlar Köşesi:
📊 Haftanın İnfografiği:
Google, Apple, Facebook, Amazon ve Microsoft’un 2021’ ikinci çeyreğine dair finansal sonuçları, analistleri şaşırttı. Beş şirketin toplam geliri, %36 artarak 332 milyar dolara çıktı.
Aşağıdaki grafikte de 12 aylık net gelir ve piyasa değerinin 4 yıldaki değişikliği büyük resmi görmemizi sağlıyor.
Nereden nereye
🐦 Haftanın Tvit’i:
Dünyayı yöneten bu adamların çömezlik hallerine bakalım mı? Evan, Standford’a başlasa da bitirmedi ve 2015’te dünyanın en genç milyarderi oldu. Mark, Harvard’daydı ancak iki sene sonra ayrıldı. Şu an dünyanın bütün datası elinde. Jack de NYU’ya başlayıp diplomasını almadan bırakanlardan.
Görüldüğü gibi dünyanın en büyük servetlerini elinde tutan bu adamlar üniversite mezunu değil, hatta üniversiteye giriş mesleklerinden apayrı yerdeler. Ancak bu başarılar da tesadüf değil, üniversite sayesinde dünyanın en prestijli iletişim ağına girdiler. Bu da üniversite tercihlerine bakarken daha geniş konulara odaklanılması gerektiğini gösteriyor. Üniversitenin kültürü ve sosyal ağı bu açıdan çok önemli.
Üniversite tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?
📝 “Global İşler”:
Yukarıda örnekleriyle de gördüğümüz üzere üniversite mezunu olmaktan çok daha önemli şeyler var. Tercihleri yaparken hangi karar optimal? Bu haftaki Dünya Gazetesi yazımda okuyabilirsiniz. Üç maddede toparlarsak:
Aileden uzakta okumak
Sosyal ağ/üniversite kültürünü araştırmak
İleride önlerine daha çok seçenek çıkaracak tercihlere yönelmek
Global İşler +’tan bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Bülteni beğeniyorsanız bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗Web: ussal.net