No.32
Bu hafta gündemimizde ilk olarak sızdırılan AB Yapay Zeka Regülasyon Taslağı var. Sonra da dünyanın en zengin iki adamına yer veriyoruz: Jeff Bezos ve Elon Musk! “Yahu bu adam dâhi mi, soytarı mı?” diye hangisi hakkında düşünürdünüz?
🎬 Hala geçen haftaki YouTube videomu izlemediyseniz buradan izleyebilirsiniz. Kanalıma abone olmayı unutmayın:)
Avrupa Birliği Yapay Zeka taslağı sızdırıldı!
📰 Haftanın Haberi:
Uzun zamandır beklenen AB Yapay Zeka Regülasyon Taslağı sızdırıldı! Taslak’ın kabul edilmesi durumunda AB, YZ konusunda “tedbirli politika” izleyen bir konumda olacak. YZ’nın gelişimiyle beraber “etik ve insan hakları” kaygıları arttı, Taslak’ta temel yasaklamalar olsa da mutlak bir kontrol yok, daha çok ticari ve politik temanın önde olduğu ve insan hakları ekseni zayıf kaldığı bir belge olarak özetlenebilir.
Dün gece yeni bir belge daha sızdı! Bu Taslak son versiyona daha yakın görünüyor. Asıl metin bugün yayımlanacak.
🐦 Haftanın Tviti:
Taslak’ta bazı YZ’ler “yüksek riskli” olarak tanımlanıyor ve tüm yüksek riskli YZ’ler zorunlu kurallara tabi tutuluyor; özellikle de temel haklarla uyumlu olmayan uygulamaları önlemek amacıyla daha ciddi önlemlerin alınması gerektiği düzenleniyor.
Taslak’ın en önemli bölümü “Madde 4: Yasak Yapay Zeka Uygulamaları” — Yasaklanması planlanan YZ uygulamaları arasında eğitim, işe alım, kredi puanlama ve ceza hukuku var.
Genel tepki “etik ve insan hakları” göz önüne alınarak “denetim sistemi” oluşturmanın olumlu olduğu, ancak regülasyonda çok belirsizlik olduğu yönünde. Birçok kurum, AB Komisyonu’na açık mektuplarıyla eleştirilerini gönderdi bile.
Jeff Bezos’tan son mektup
🚀 Haftanın Bonusu:
Amazon CEO'su Jeff Bezos perşembe günü hissedarlara son mektubunu yayınlayarak koltuğunu Andy Jassy'ye teslim etti. Bezos’un mektuplarını her sene okumaya çalışıyorum, o nedenle bu son mektuba da yer verdim.
Mektubunun önemli bir bölümünü yeni ekonomide çalışanların durumu oluşturuyor. Bizim de sık sık ele aldığımız bir konu.
Amazon’un kendi hissedarları için ürettiği değerin ötesinde ekosistem için ürettiği değere çekilen vurgu ise her teknoloji şirketinin iletişiminde önemli bir ders.
Bezos’un şu son sözleri ile bitirelim:
“Bahsedeceğim olay tüm ölçeklerde ve seviyelerde meydana gelir. Demokrasiler normal değil. Tiranlık ise tarihi bir norm. Bu açıdan eğer farkımızı korumak için gereken tüm devamlı ve zor işleri yapmayı bırakmış olsaydık, hızlı bir şekilde tiranlıkla dengeye gelebilirdik. Hepimiz ayırt edici özelliklerin (orijinalliğin) ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Hepimize "kendimiz olmak" öğretildi. Sizden istediğim bu ayırt edici özelliklerinizi muhafaza etmek için onları kucaklamanız ve bunları korumak için ne kadar enerji harcamak gerektiği konusunda gerçekçi olmanız. Dünya sizden sıradan olmanızı istiyor. Bunun olmasına izin vermeyin.”
Elon Musk: Dâhi mi, soytarı mı?
📝 “Global İşler”:
1995’ten beri dört önemli şirket kuran Elon Musk’ın şirketlerine 2015 yılında ABD’de toplam 5 milyar dolar destek aldığı tespit edilmiş. O zamandan beri logaritmik hızla büyüdüklerine göre aldıkları kamu destekleri de kat kat artmıştır. Elon Musk’ın en büyük çelişkisi tüm işlerini kamu destekleri üzerine kurup sosyal medya profilinde “anarşist” bir kişilik oluşturması.
Düşük faiz ve sosyal medya balonları narsistik kişilik bozukluğu olan liderleri öne çıkarıyor olabilir mi? Bir yandan da biliyoruz ki piyasada ve kafalarda balonlar şişmeden, inovasyon olmaz.
Elon Musk’ın özelliği zamanın ruhundaki kritik teknolojileri ve en büyük para kaynağı olan kamunun nereye harcama yapacağını iyi görebilmesi. Dünya Gazetesi yazımda.
🎥 Haftanın Videosu:
Geçen hafta viral olan maymun videosuna muhakkak denk gelmişsinizdir. Proje Elon Musk’ın beyin çipi geliştiren girişimi Neuralink’e ait. “Monkey MindPong” diye paylaştıkları videoda iki farklı bilgisayar oyunu oynayan maymunun beyninin iki lobunda da birer çip yer alıyor. İki oyunu da başarılı şekilde oynayan maymun hiç zorlanmıyor, bir yandan da ekranın altında yer alan bir kamışla muzlu süt içiyor. Videoyu buradan izleyebilirsiniz.
Elon Musk: “Neuralink'in geliştirdiği ilk ürün sayesinde akıllı telefonu zihniyle kullanan biri, onu elleriyle kullanan birinden daha hızlı yönlendirebilecek."
Global İşler +’tan bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Beğeniyorsanız bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗Web: ussal.net