No.26
Bu hafta küçük bir tatile çıktığım için sizlerle perşembe günü buluşmuş olduk, bülten de önceki sayılara göre biraz kısa. Gündemimizde çevrimiçi platformlardaki siyasi reklamlardaki şeffaflık ve Biden’ın GAFAM’a karşı adımları var.
İnternetteki siyasi reklamlarda “şeffaflık”
🐦 Haftanın Tviti:
Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu seçim mitinglerinin gece yapılıp yapılamamasından, TV reklamlarına kadar birçok konuyu düzenlerken, internet reklamlarıyla ilgili hiçbir düzenleme yok. Haziran 2018’de “Burası muz cumhuriyeti mi?” diye tvit atmıştım.
📑Haftanın Raporu:
Duke Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Politikaları Merkezi’nin çalışmasında bu siyasi reklam yasaklarının araştırılıp incelenmesine engel olan durumlar anlatılıyor.
Duke, kanunların bu konudaki yetersizliği ve kapsayıcı olmamasının altını çizerek Washington'u internetteki siyasi reklamlarda şeffaflığa teşvik etmeye çağırıyor.
Şeffaflıktaki eksiklik araştırmacıların bu online reklamların (1) kampanya harcamalarını nasıl değiştirdiğini ya da (2) bireysel kampanyaları nasıl etkilediğini incelemesine engel oluyor.
Biden vs GAFAM
📰 Haftanın Haberi:
💥 GAFAM’ın menşei diyebileceğimiz ABD onlarla nasıl mücadele ediyor?
Big Tech’in azılı eleştirmenlerinden Tim Wu, ABD Ulusal Ekonomi Konseyi’nde teknoloji ve rekabet alanlarında çalışmak üzere Biden yönetimine katıldı. Teknoloji devlerine karşı rekabet hukukunun daha iyi uygulandığını görmek isteyenler derin bir oh çekebilir mi dersiniz?
Genel olarak Demokratların GAFAM ile arası iyidir. Malum, Obama ile Silikon Vadisi yöneticileri arasında pek samimi bir ilişki vardı. Hatta Facebook Obama seçimlerinde de olumlu yönde büyük rol oynamıştı.
Tim Wu’ya göre Obama yönetiminde bu yana teknoloji alanındaki güç kavramını algılayış biçimlerimizde büyük değişimler oldu, bu da Silikon Vadisi titanlarına karşı politikalarda değişim demek: “Obama 2008 yılında iktidara geldi — Google teknoloji sektöründe oldukça küçüktü, Facebook da öyle. Kimse hayatta kalıp kalmayacaklarını bilmiyordu.”
Wu’nun 2018 tarihli “The Curse of Bigness: Antitrust in the New gilded Age” kitabı, büyük teknoloji şirketlerinin rekabeti yeniden canlandırmak için parçalanması fikrini ele almıştı.
Bu noktada Financial Times enteresan bir açı yakalamış: Kamala Harris uzun zamandır Sheryl Sandberg (Facebook) ve Marc Benioff (Salesforce) gibi isimlerle destekleniyordu. Akrabası Tony West ise Uber'in hukuk müşaviri.
Big Tech’in nasıl lobi yaptığıdan bahsetmeye gerek var mı?
Biden önümüzdeki birkaç hafta içinde Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret Komisyonu’ndaki atamaları tamamlayacak. Bütün bu atamalar haliyle Google, Facebook, Amazon ve Apple hakkındaki soruşturmalara yön verecek.
Bu arada Biden’ın Federal Ticaret Komisyonu’nda üye olarak görev yapması için bir adayı ise Lina Khan! Hatırlarsanız kasımda kendisiyle güzel bir söyleşi gerçekleştirmiştik.
GAFAM’la nasıl mücadele etmeli?
📝 “Global İşler”:
Dünya Gazetesi yazımda ele aldım: GAFAM ile nasıl mücadele etmeli?
Güçlü olduğun yerden teknoloji çıkararak
Başka ülkelerle ittifak kurarak.
Geçen hafta Yollarda TV’de GAFAM konusunda yaptığımız YouTube canlı yayınını da linkten izleyebilirsiniz.
Kripto yaygınlaşıyor.
📷 Haftanın Fotoğrafı: Ordu’da bir pazar.
Ussal Bülten’den bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz.
Dünkü Faruk Eczacıbaşı Clubhouse yayını gibi etkinlikleri kaçırmamak için Telegram kanalıma üye olabilirsiniz.
Eğer bülten hep bu haftaki gibi kısa olsun derseniz, bu mesaja cevap vererek bana yazabilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
🔗Web: ussal.net