No.31
Bu hafta gündemimizde yine aşı var. Geçen haftaki “İyi yazı nasıl yazılır?” konulu Clubhouse yayınımızı dinleyemeyenler için çıktıları burada. Ayrıca daha önce incelediğimiz Google - Oracle patent davası sonuçlandı.
Ama önce, nihayet beklenen an geldi: YouTube kanalım sizlerle!
Ussal’la 5 dakika: Dijital piyasalarda rekabet
🎬 Haftanın Videosu:
📢 İlk videomun konusu dijital dünyada neden tekelleşme olduğu. Bültende tartıştığımız bir temanın özeti.
“Ussal’la 5 Dakika” serisinde bu e-posta bülteninde ele aldığım konulara değineceğim. Videoları kaçırmamak için kanalıma abone olabilirsiniz. Ayrıca konu önerilerinizi beklerim!
📝 Aynı temaya “Ekonomiden Siyasete Dijital Ekonomide Rekabet” adlı İktisat ve Toplum dergisi yazımda da değindim. Bu sayıda dijital ekonomi üzerine güzel yazılar var. Göz atmanızı öneriyorum.
Ramazan ayı münasebetiyle Clubhouse yayınlarımıza da bir süre ara veriyoruz.
Aşı sadece aşı değildir (2): İngiltere’den dersler
📝 “Global İşler”:
Pazartesi İngiltere’de restoranlar açılırken bizde restoranlarda kepenkler bir aylığına yeniden kapandı. Bir sene önce İngiltere’de hastalar sokaklarda ölürken, Boris Johnson COVID-19’dan ölüm döşeğinde yatarken, biz sağlık sistemimizin sağlamlığıyla övünebiliyorduk. Peki bir senede neler oldu da roller değişti? Dünya Gazetesi bu haftaki yazımda.
Hatırlarsanız 5 Şubat 2021 tarihli “Aşı sadece aşı değildir: İsrail’e mi Fransa’ya mı benzemek istersiniz?” yazımda aşılamada başarılı ülkelerin kamu yönetimlerinin aynı zamanda inovasyon konusunu daha iyi idrak ettiklerini iddia etmiştim.
📊 Haftanın Grafiği:
Almanya aşı geliştirmeye en çok para harcayan ikinci ülke ama aşılamada İngiltere’nin epey gerisinde. Sebebi ise AB içindeki merkezi sistem. Bunun adı bürokraside boğulmak. Aşılama performasında son durum: İsrail > İngiltere > Avrupa Birliği.
Burada ülkelerin büyüklüğü ile şoklara adaptasyon becerisi arasında bir ilişki olduğunu düşünüyorum. İki sene önce Ermenistan Cumhurbaşkanı ve fizik profesörü Sarkisyan da FT ile öğle yemeğinde aynı şeyi söylemişti.
Sarkissian delivers a spirited explanation of why small countries such as Armenia, Israel, Singapore and Ireland, often the victims of bigger powers in previous centuries, are well positioned to thrive in our own times because they are so adaptable.
Google vs. Oracle patent davası sonuçlandı
📰 Haftanın Haberi:
10 seneyi aşkın süredir teknoloji dünyasının takip ettiği, bizim de 5. bültenimizde yer verdiğimiz Google 🥊 Oracle davası sonuçlandı! ABD Yüksek Mahkemesi, Google’ı haklı buldu.
Dava 2010 senesinde Oracle’ın ürettiği kodun Google tarafından izinsiz kullanılması sebebiyle açılan dava ile başlamıştı.
Yüksek Mahkeme’nin dava kapsamında iki soruyu yanıtlaması gerekiyor. (i) Yazılım ara yüzlerinin telif hakkı kapsamında mı? (ii) Yeni bir bilgisayar programı oluşturmak için yazılım ara yüzünün kullanılması adil kullanım alanında mıdır?
API’lerin diğer bilgisayar programlarından farklı olduğuna dikkat çeken Yüksek Mahkeme, Google tarafından kopyalanan API’lerin yalnızca “gerekli” yazılımlar olduğu için adil kullanım hakkı kapsamında olduğunu vurguladı. Bununla beraber, bütün API kopyalamalarının adil kullanım kapsamında olmayacağının da altını çizdi.
İyi yazı nasıl yazılır?
🚀 Haftanın Bonusu:
Geçen hafta Clubhouse Global İşler + Odası’nda Politik Analiz Laboratuvarı (PAL) yönetici ortağı ve Bilkent Üniversitesi “Analytical Writing” dersi hocası değerli dostum Esen Çağlar ile “Nasıl iyi yazı yazılır?” konusu ilgi çekti.
“İyi bir analitik yazının üç unsuru olmalı ve bu halledildikten sonra gerisi tamamen pratik yapmaya kalıyor.
İçerik (Ana fikir, kuvvetli bir mesaj, analitik biçimde alt mesajlara bölünmesi gerekiyor. “So what?” — yani, şimdi bu ne alaka? — denilmemesi gerekiyor. Tasvirin ötesinde, problemi çözmeye yönelik olmalı önce parçalarına ayırıp daha sonra birleştirmeli)
Açıklık/berraklık (cümlelerin çok açık, kolay anlaşılabilir, az kelimeyle maksimum anlamı ifade etmek, edilgen değil etkin cümleler kurmak.)
Akıcılık/bütüncüllük (mantık akmasını sağlıyor. Lineer bir şey yapıyoruz, düz mantığı kaybetmememiz gerekiyor.)”
Doğru okuyucu kitlesine odaklanarak yazmanın ve bunu iyi bir plan içinde organize olarak yapmanın önemini vurgularken Esen Çağlar en çok da bol bol okumanın ve pratik için olabildiğince fazla yazmanın önemini belirtti.
“Malcolm Gladwell’in 10,000 saat kuralına göre belirli bir alanda uzman olmak için o alanda 10,000 saat deneyim atfetmeniz gerekiyor.”
Söz verdiğimiz üzere yayından notları sizlerle paylaşıyoruz. Esen’in Analytical Writing” dersinin plan ve kaynakçasına buradan göz atabilirsiniz.
Önerim William Zinsser’in “On Writing Well” kitabı ile başlamanız. Ben 15 yıl önce okumuştum ve çok faydasını gördüm.
Her girişimcinin izlemesi gereken diziler
📺 Haftanın Önerileri:
Hepimiz eve kapandığımız şu dönemlerde kendimizi bir şeyler izlemeye verdik. Entrepreneur.com girişimciler için dizi önerilerinde bulunmuş. Ben de bunlara iki eklemede bulunacağım:
Bu dizilerin biri Hindistan’da iş insanlarının extralegal işlerini, diğeri de bir kadının ABD-Meksika sınırında nasıl uyuşturucu imparatorluğu kurduğunu anlatıyor. Kanuni boyutundan bağımsız olarak iş kurmanın ve büyütmenin dinamikleri hep aynı.
Global İşler +’tan bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Beğeniyorsanız bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗Web: ussal.net