Global İşler +
🎬 Kripto varlıklar nasıl düzenlenmeli?, 🎯 Rekabet politikası siyasetten ayrılamaz, 🚀 Uzay savaşları
No.44
Herkesin bayramı umarız ki güzel geçmiştir. Ben bayramda yakında yayınlamayı ümit ettiğim kitabımın ilk taslağını yazdım!
Bu haftaya uzun süredir ara verdiğimiz YouTube kanalımdaki ikinci videomla başlıyoruz: “Kripto varlıklar nasıl düzenlenmeli?”. Ardından Çin Halk Bankası’nın uzun süredir takip ettiğimiz merkez bankası dijital parası konusunda yeni raporu var. Sonra -geçen haftaki köşe yazımda bahsettiğim üzere- dijitalleşmenin getirdiği verimlilik artışlarını ve piyasa dinamizmini aynı anda korumaya çalışırken rekabet hukukunun nasıl bir araç olarak siyasete hizmet ettiğine bakacağız. Örneklerimiz: Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği. En son ise uzaya çıkıyoruz! Malum Jeff Bezos bir gitti geldi:) Polemikler gırla!
Keyifli okumalar!
Ussal'la 5 dakika | Kripto varlıklar nasıl düzenlenmeli?
🎬 Haftanın Videosu:
Türkiye gündemini çok daha önemli videolar meşgul ederken biz de biraz çekimlere ara vermiştik. Arayı kapatmak adına yeni videomda uzun zamandır kafaları meşgul eden bir mesele üzerine konuşuyoruz: Kripto varlıklar nasıl düzenlenmeli?
YouTube kanalıma üye olmayı da unutmayın:) Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum!
Çin Halk Bankası’ndan yeni rapor: e-CNY
📝 Haftanın Raporu:
Çin Halk Bankası 16 Temmuz'da yeni bir ilerleme raporu yayımladı. Raporla birlikte Çin’de e-CNY (dijital yuan) hakkındaki bilgi eksikliği de kısmen giderilmiş oldu. Güvenilir habere ulaşma konusundaki sorunlar birçok merkez bankası nezdinde endişeye sebep oluyordu. Rapor aynı zamanda Çin’de bu alandaki ilk İngilizce yayın oldu.
E-CNY, perakende değil toptan dağıtıma tabi olacak. Yani doğrudan tüketiciye ulaşmayacak, bankalar üzerinden dağıtılacak.
Böylece hem bankaların işlevsizleşmesi, hem de merkez bankasının doğrudan tüketiciyle iş yapmasının önüne geçilecek.
Ancak e-CNY toptan değil, daha küçük değerdeki perakende ödemeler için kullanılacak.
İlginç olarak; banka hesabı olmayanlar e-CNY cüzdanı kullanabiliyor ya da Çin’deki yabancı ziyaretçiler banka hesapları olmadan e-CNY ödeme altyapısına erişebiliyor.
Bence esas soru e-CNY’nin bir gün mesela Türkiye’de kullanılıp kullanılmayacağı. Aslen e-CNY, sınır ötesi ödemeler için hedeflenmemiş deniyor. Ancak sınırötesi yönü geliştirmek için G20 ve diğer kuruluşlarla birlikte çalışılacağının da işareti veriliyor.
🎯 Rekabet politikası siyasetten ayrılamaz
📝 “Global İşler”:
Yeni Ekonomi Reformları Eylem Planı’na göre önümüzdeki sene bizde de dijital piyasalarda rekabeti koruyan düzenlemeler getirilecek. Dijitalleşmenin getirdiği verimlilik artışlarını ve piyasa dinamizmini aynı anda korumak kolay iş değil. Dünyada bunun nasıl yapılacağını bilen ülke de henüz yok. Başka ülkelere bakarken her birinin farklı siyasi nedenleri olduğunu dikkatten kaçırmayalım.
🇨🇳 Çin’in dijital kodamanlara müdahale konusunda en hızlı ülke olacağını sene başında konuşmuştuk. Çin’de bu şirketlere “çökülmesi”nde rekabet hukuku sadece bir araç.
🇮🇳 Hindistan’da ise en sıkı düzenlenen dijital piyasa e-ticaret. Hindistan hükümeti, iki büyük e-ticaret oyuncusu “Amazon ve Walmart esnafın önünü kesmesin” istiyor. Yıllarca Hindistan’da şehir merkezlerine süpermarket açmak da yasaklanmıştı.
🇪🇺 Avrupa Birliği’nde ise Dijital Hizmet Kanunu ve Dijital Piyasalar Kanunu diye iki yeni kanun taslağı görüşe açıldı. Ama aslında AB’nin amacı Amerikan şirketlerinin her piyasada “ben yaptım oldu” yaklaşımına karşı kurallar koymak. Bu sayede Avrupa, hem dijital dünyada egemenliğini tesis etmek hem de yıllardır ABD ve Çin’e karşı geri düştüğü dijital işlerde kendi global şirketlerini kurmak istiyor.
Dahası 16 Temmuz 2021’de Dünya Gazetesi’nde yayımlanan yazımda.
🚀 Uzay Savaşları
👁️ Haftanın Hikayesi:
Önceki bültende de bahsetmiştik. Jeff Bezos’u 20 Temmuz’da Blue Origin’in ilk insanlı uçuşuyla uzaya gönderdik.
Malum polemikler gırla… “Uzay kapitalizmi” terimini bundan sonra çok duyacakmışız gibi. Oldukça muhalif ve enteresan bilgiler içeren bu videoyu aşağı bırakıyorum:
Bu olayda en çok eleştirilen nokta korona salgını ve iklim krizinin ortasında bir tür “şımarıklık” yapılmış olması. Öyleyse Bezos’un son tvitinin de iklim değişimiyle ilgili olması da enteresan…
Siz neler düşünüyorsunuz?
Bu arada Bezos’un uzaya dair planları burada biter mi? Bitmez. Bezos, Ay’a Dönüş projesine dahil olmak için NASA’ya 2 milyar dolar sunuyor: Elon Musk vs. Jeff Bezos mu desek? Uzay yolunda milyarderlerin yarışı devam ediyor!
📷 Haftanın Fotoğrafı:
Global İşler +’tan bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Bülteni beğeniyorsanız bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗Web: ussal.net