No.44
Bu hafta bülteni biraz daha kısa tutacağız, geçen hafta önemli gündemlerimizden ikisi casus pegasus yazılımı ve yeni sosyal medya düzenlemesiydi. İki konu hakkında da sevgili dostum Habertürk anchor’ı Afşin Yurdakul ile konuştuk. Ayrıca, geçen hafta gündeme gelen sosyal medya düzenlemeleriyle ilgili gelişen pazarları inceliyoruz. Rusya’dan Endonezya’ya… Görelim biz nereye yakınız?
Keyifli okumalar!
📱 Sosyal Medya Yasakları
👁️ Haftanın Dosyası:
Sosyal medya yasakları denince akla gelen hep Almanya ve NetzDG yasası geliyor. Aşağıdaki Habertürk yayınında Almanya modelini konuştuk. Türkiye’de bu düzenlemeler yapılırkense Almanya’dan çok Rusya, Hindistan gibi ülkeler örnek alınıyor. Aşağıda sizin için 5 gelişen pazar ekonomisinin sosyal medya düzenlemelerine dair bir analiz çıkardık.
Bu da Habertürk’teki tartışma… Almanya’dan örnek alacağımız tek şey mevzuatın kendisi değil. Bu mevzuatın her sene değiştirilmemesi (istikrar) ve kamuoyunda geniş tartışmalarla yapılması (istişare).
Son olarak: Nijerya’da sosyal medya yasalarına eklenmesi konuşulan nefret söylemine karşı idam cezası öngörülmüştü. Uzun süre #SayNoToSocialMediaBill aktivizmi yapıldı. Hükümet kararından caydı, ancak uzun bir süre gündemde yer tutan bir olaydı.
🔗 13 yaş altı çocuklar için özel Instagram
Facebook, Instagram'da gençler için daha güvenli bir deneyim oluşturma ve şirketin platformlarında olması gereken uygun yaşta olup olmadığını nasıl doğruladığı hakkında iki makale yayımlandı.
Facebook, Instagram'da gençlere daha güvenli ve daha özel bir deneyim sunmak için üç temel temel konuya odaklanıyor:
Gençleri özel hesaplara yönlendirmek,
Şüpheli olabilecek hesapların gençleri bulmasını zorlaştırmak,
Reklam verenlerin reklamlarla gençlere ulaşacağı seçenekleri sınırlamak,
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Facebook üzerine gelen aşırı regülasyonlardan dolayı kendi önlemlerini kendi mi almaya çalışıyor? Yoksa gerçekten hassaslaştı mı? Yorumlarınızı bekliyorum.
🔓 Mahremiyetin sınırı nedir?
📝 “Global İşler”:
Geçen hafta ortaya çıktı ki, Pegasus isimli yazılım üzerinden 45 ülkede siyasetçi, gazeteci ve kanaat önderi yüzlerce kişinin telefonundaki bilgiler ele geçirilmiş. Yazılım İsrail’de üretilmiş. İsrailli şirket bu yazılımı aralarında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu birçok devlete satmış. Anlaşılan o ki bu devletler de Pegasus’u yurtiçi ve yurtdışındaki muhaliflerini takip etmekte kullanmışlar.
Peki casus yazılımlar nasıl telefonumuza giriyor? Mahremiyetin sınırı nedir? Daha fazlası 30 Temmuz Dünya Gazetesi yazımda!
🎬 Haftanın Videosu:
Pegasus yazılımının İsrail tarafından üretildiği ve siyasete etki edebilecek insan kaynaklarına yönelik veri hırsızlığı söz konusu olunca, Türkiye’de de tedirgin bir atmosfer oldu. İsrail uzmanı Gökhan Çinkara ile beraber Afşin Yurdakul’un konuğuyduk. Programı buradan izleyebilirsiniz.
Çin ve Büyüyen Sponsorlukları
📊 Haftanın İnfografiği:
Çinli şirketler Tokyo Olimpiyatlarında sponsorluğuna büyük meblağlar yatırıyorlar. Olimpiyat Kademe 1 sponsorlarında ilk defa iki Çinli şirket yer alacak. Bunlardan biri Çinli dijital şirket denince akla ilk gelen AliBaba.
Global İşler +’tan bu haftalık bu kadar! Bu bülteni Nesibe Kırış ve Deniz Erciyes’le beraber hazırlıyoruz. Bülteni beğeniyorsanız bir arkadaşınıza iletebilirsiniz.
🐦 Twitter: Türkçe: @ussal / İngilizce: @ussalEN
📝 Medium: Ussal Şahbaz
❗️Telegram: Global İşler
🔗Web: ussal.net